Companii

IKEA: Retailerii romani de mobila nu au avut parte pana acum de concurenta acerba

IKEA: Retailerii romani de mobila nu au avut parte pana acum de concurenta acerba

Hendrik Notmeijer, trading area manger IKEA Trading

10.07.2006, 15:55 163

Hendrik Notmeijer, trading area manger IKEA Trading, spune ca in prima jumatate a anului achizitiile pe care compania le-a facut in Romania au fost cu 10% mai mari comparativ cu perioda similara a anului trecut.
"Acest procent ar fi putut fi mai ridicat insa capacitatile de productie insuficiente si problemele de calitate sunt motivele pentru care ne-am crescut achizitiile cu numai 10%", a afirmat olandezul Hendrik Notmeijer.
IKEA si-a deschis biroul sau de reprezentata din Romania in anul 1992 cu toate ca achizitiile sale de mobila de pe piata locala au inceput in anii '80. IKEA este cel mai mare retailer de mobila din lume, cu produse functionale si usor de asamblat, la preturi scazute.
Conform ultimelor informatii disponibile in piata, valoarea achizitiilor din Romania aferente anului fiscal 2005 (septembrie 2004 - august 2005) au fost de aproximativ 200 de milioane de euro.
Principale produse pe care IKEA le achizitioneaza din Romania sunt cele din lemn masiv, tapiteriile si obiectele de ceramica. "Strainii considera obiectele de mobiler romanesti ca fiind competitive, insa este in continuare nevoie de o monitorizare mai atenta pentru a obtine si pastra calitatea corespunzatoare", a spus Hendrik Notmeijer.
In Romania, compania achizitioneaza mobila de la aproximativ 40 de furnizori.
"Principalii furnizori sunt cei de lemn masiv, insa per ansamblu numarul acestora a scazut deoarece am decis sa renuntam la cei a caror performanta nu era cea pe care o asteptam noi. In acelasi timp insa, am ramas deschisi pentru noi companii", spune olandezul.
Pe langa reprezentanta, IKEA detine si fabrica Swedwood la Siret, judetul Suceava. "IKEA si Swedwood fac parte din aceeasi companie, insa Swedwood este divizia independenta de productie a IKEA, in timp ce Trading este cea de achizitii", a explicat reprezentantul IKEA Trading.
La ora actuala, a continuat acesta, IKEA Trading are peste 100 de muncitori in Balcani, dintre care peste 70 sunt in Romania. Producatorii romani care deruleaza afaceri cu gigantul suedez livreaza aproape exclusiv pentru acesta. Pentru unii dintre ei colaborarea cu IKEA a inceput cu peste 6 ani in urma, ca de exemplu pentru producatorul buzoian Nikmob. Volumul vanzarilor Nikmob a crescut in cativa ani de aproape cinci ori, spun reprezentantii companiei.
Industria mobilei, unul din domeniile cu traditie ale Romaniei, a traversat in 2005 unul dintre cei mai dificili ani de dupa Revolutie, marcat de o scadere a valorii in euro atat a exporturilor, cat si a productiei. Cu toate acestea, inceputul de an 2006 a adus o stabilizare a acestor indicatori.
"Industria romaneasca de mobila trebuie sa-si mareasca eficienta considerabil pentru a-si pastra avantajele competitive, cu atat mai mult cu cat Romania este la un pas de integrarea in Uniunea Europeana, iar pe plan local preturile la materiile prime si utilitati continua sa creasca", a mai spus Notmeijer.
Specializarea, explica reprezentantul IKEA Trading, ar trebui sa se bazeze pe traditie si materii prime, astfel incat productia de mobilier din lemn masiv si/sau din materiale combinate pe baza de lemn sa ajunga la acelasi nivel de logistica si calitate ca in companiile din Vest. In opinia acestuia, cel mai dinamic segment al industriei romanesti de mobila este reprezentat de tapiterii.
Interesul tot mai mare al retailerului suedez pentru Romania este demonstrat si de anuntul cu privire la deschiderea primului magazin in regim de franciza. "Retailerii romani de mobila au avut parte pana acum de un mediu de afaceri destul de protectiv, fara o concurenta acerba.
Acest lucru se va schimba odata cu deschiderea magazinului IKEA. Cei mai castigati vor iesi consumatorii, care vor beneficia de o oferta mult mai mare, dar si de preturi mai mici care vor obliga actualii retaileri sa reactioneze", a spus Notmeijer.
Pe de alta parte, si Swedwood International si-a anuntat inca de anul trecut intentia de a-si intari prezenta pe piata din Romania prin intermediul unei noi fabrici. Investitia este estimata la aproximativ 30-35 de milioane de euro, in timp ce pentru prima fabrica investitia s-a ridicat la aproximativ 12 milioane de euro, constructia fiind finalizata in 1999. Productia romaneasca de mobila s-a apropiat anul trecut de valoarea de 1,2 miliarde de euro, in timp ce estimarile principalilor jucatori pentru acest an indica o crestere cu 5%. Piata interna va continua sa creasca si anul acesta, pe fondul intensificarii constructiilor de locuinte, in timp ce pentru exporturi se vorbeste de o valoare similara cu cea de anul trecut.
Cei mai importanti jucatori pe aceasta piata sunt grupul Mobexpert, Elvila, Natuzzi, Parisot, Silvarom sau Alprom.


IKEA:

este cel mai mare retailer mondial de mobila;

in Romania a intrat la nivel de reprezentanta in 1992;

achizitioneaza mobilier de pe piata romaneasca inca din anii '80;

si-a marit cu 10% achizitiile de pe piata romaneasca in prima jumatate a acestui an;

cumpara in principal produse din lemn masiv, obiecte de ceramica si tapiterii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO