Companii

Ilefor: vanzarile la intern au oprit scaderea afacerilor

25.09.2006, 17:07 24

Producatorul de mobila Ilefor din Targu Mures a inregistrat pe primele sase luni din 2006 o cifra de afaceri de 2,6 milioane de euro (9,3 milioane de lei), fata de 2,5 milioane de de euro (9,1 milioane de lei), valoare inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.
"Evolutia inregistrata este datorata mai ales cresterii livrarilor pentru piata interna, in special catre Mobexpert. Retailerul de mobila este principalul nostru client pe piata din Romania, iar deschiderea de noi magazine Mobexpert a contribuit la cresterea cererii de mobila", a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Gherasim, director general al companiei. Compania este controlata de Mobexpert.
Conducerea Ilefor estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 6,1 milioane de euro, in crestere cu 10% fata de valoarea inregistrata anul trecut. In 2005, compania s-a confruntat cu o scadere de aproximativ 35% a indicatorilor financiari raportat la 2004, pe fondul devalorizarii monedei europene si pe fondul diminuarii comenzilor de pe piata externa.
"Piata europeana de mobila se confrunta in continuare cu un fenomen de recesiune, care ne afecteaza si pe noi deoarece mai mult de jumatate din productia realizata de Ilefor merge la export. Piata interna, desi ar trebui sa traverseze o perioada foarte buna ca urmare a volumului mare de investitii imobiliare, este inca afectata de puterea de cumparare scazuta a oamenilor", a precizat Ioan Gherasim.
In 2004, firma Ilefor a avut o cifra de afaceri de peste 8,9 milioane de euro, la o capacitate de productie a fabricii de 9 milioane de euro. "Valoarea pietei interne de mobila se apropie de 500 de milioane de euro pe an, din care aproximativ 30% reprezinta importurile. In 2006, estimam vanzari de maximum 2 milioane de euro pe piata interna si dublul acestei valori pe piata externa", a mai spus Gherasim.
Compania Ilefor a bugetat pentru acest an un plan de investitii de 750.000 de euro pentru dezvoltarea capacitatilor de productie si pentru alinierea la standardele de mediu europene, aceasta investitie continuand proiectul demarat in 2005, cand compania a alocat un buget de 1 milion de euro pentru dezvoltarea capacitatilor de productie si pentru mediu.
"Pe fondul acestor investitii am reusit sa crestem productivitatea muncii, numarul angajatilor fiind in prezent, mai mic cu 10% fata de anul trecut. De asemenea, odata finalizate aceste investitii, nu vom avea probleme in momentul integrarii in structurile europene", a mai declarat directorul general Ilefor.
Principalii clienti ai firmei de pe piata externa sunt firmele But din Franta, Crack Belgia sau Desmet din Belgia. Pe piata interna principalul client este reteaua de magazine Mobexpert, care achizitioneaza circa 20% din productia realizata de Ilefor. Principalii concurenti ai fabricii pe piata romaneasca sunt companiile Samus Mex, Alprom, Famos si Samobil. Mobexpert este unul dintre cei mai importanti producatori si retaileri de mobila din Romania. Alte fabrici din cadrul grupului sunt Samus Mex, Modulo Mex, Confo Mex, Ergo Mex, Mobexpert Prod, Moldo Mex si Stratus Mex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO