Companii

Immoeast: Nu vindem proprietati la preturi subevaluate

25.08.2008, 18:45 18

Reprezentantii fondului austriac de investitii Immoeast, cel mai activ cumparator de proprietati imobiliare de pe piata locala, cu un portofoliu de 3,3 mld. euro, sustin ca nu vor realiza tranzactii de vanzare a proprietatilor din portofoliu, in conditiile in care pietele sunt subevaluate in momentul de fata.
Dupa ce a derulat o campanie extrem de agresiva de achizitii in 2006 si 2007, compania a inceput anul acesta sa vanda din proprietati pe piete precum cele de birouri din Praga si Varsovia. In ciuda faptului ca Immoeast are cea mai mare expunere pe piata locala, peste 30% din intregul portofoliu, potrivit datelor din raportul financiar valabil pentru sfarsitul lunii ianuarie, compania nu a vandut in Romania nicio proprietate. Acest lucru este de asteptat sa se intample, in conditiile in care compania a ajuns sa detina proprietati care ar putea intra in curand in competitie directa, precum cele doua malluri aflate in constructie la Constanta - Polus Center si World Trade Center - sau centrele comerciale Radius si Gold Plaza Baia Mare, care de asemenea vor intra in proprietatea austriecilor dupa finalizare.
"Tinand cont de situatia per ansamblu solida a pietelor de real estate, nu este niciun motiv pentru ca un investitor puternic sa renunte la proprietati profitabile la preturi nefavorabile. Astfel, vanzari ar putea avea loc doar in cazul in care investitorii sunt dispusi sa plateasca preturi acceptabile", declara Karl Pietrikovics, CEO al Immoeast.
Numarul mic de tranzactii de pe pietele imobiliare din Europa a determinat evaluari in scadere ale proprietatilor, cu toate ca veniturile din exploatarea proprietatilor obtinute de o serie de companii au continuat sa creasca.
Potrivit celor mai recente date disponibile, Immoeast detine in Romania peste 120 de proprietati imobiliare, printre care trei centre comerciale finalizate - Polus Center Cluj, Euromall Pitesti si Armonia Center Arad - precum si mai multe cladiri de birouri din Capitala, precum Iride Business Park, S-Park, Victoria Park sau Bucharest Corporate Center. Valoarea de piata a acestor proprietati era estimata la finalul lunii ianuarie a acestui an la 3,3 miliarde de euro, Immoeast fiind unul dintre cei mai importanti jucatori straini prezenti pe piata locala de real estate.
Veniturile Immoeast au crescut cu 54,1%, la 192,9 milioane de euro, in anul financiar incheiat in aprilie 2008, in timp ce profitul EBITDA a crescut cu 57,5%, la 145 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO