Companii

Immoeast, primul investitor strain care bifeaza trei centre comerciale operationale

Immoeast, primul investitor strain care bifeaza trei centre comerciale operationale

Armonia Braila va fi urmatorul mall inaugurat de catre RED

28.05.2008, 21:33 46

Fondul austriac de investitii Immoeast, cel mai important proprietar de active imobiliare de pe piata locala, a ajuns sa detina trei centre comerciale in Romania, dupa ce a deschis proiectul Armonia Arad, dezvoltat de RED Management Capital, iar anul trecut au fost deschise primele doua proiecte achizitionate - Euromall Pitesti si Polus Center Cluj.
Austriecii au ajuns astfel sa controleze un numar egal de proiecte cu liderul pietei pana in acest moment, Iulian Dascalu, care detine la randul sau trei malluri, in Iasi, Timisoara si Cluj.
Reteaua Iulius Mall va cuprinde incepand de anul acesta si o unitate la Suceava, in timp ce Immoeast a achizitionat si alte proiecte in diferite stadii de dezvoltare: Euromall Galati, Gold Plaza Baia Mare, Radius Baia Mare, West Gate Craiova, Polus Center Constanta sau World Trade Center (WTC) Constanta.
Armonia Arad este cel de-al cincilea centru comercial deschis anul acesta, in urma unei investitii de 50 mil. euro, principalii chiriasi ai proiectului fiind lantul de hipermarketuri Carrefour, reteaua de bricolaj Bricostore, retailerul de electronice si electrocasnice Flanco si o unitate a retailerului de mobilier Staer.
"Proiectul este inchiriat in proportie de 98% in ziua deschiderii, veniturile estimate din chirii fiind de aproximativ sase milioane de euro. Immoeast detine in prezent 75% din proiect si are optiune de cumparare integrala in decurs de noua luni de la data inaugurarii", a declarat pentru ZF Andrew Stear, managing director al RED Management Capital.
Managementul proiectului Armonia Arad va fi preluat de compania TriGranit Development, in care Immoeast detine o participatie de 25%, RED urmand sa iasa complet din afacere in momentul vanzarii actiunilor pe care le mai detine.
Armonia Arad este situat la iesirea din Arad catre vama Nadlac, pe drumul catre proiect fiind in constructie alte trei malluri care urmeaza a fi inaugurate anul viitor - AFI Palace, Atrium Center si Galleria.
"Ar putea fi baie de sange pe piata centrelor comerciale", spune managerul RED. "Avantajele noastre sunt ca avem doua ancore puternice, lideri pe segmentul lor (Carrefour si Bricostore - n.r.), suntem primii pe piata, astfel ca vom deveni un punct de destinatie, si ne aflam la conexiunea dintre centura si iesirea din oras, iar pe aici va trece si viitoarea autostrada, astfel ca mizam si pe locuitorii din imprejurimi." Armonia Arad cuprinde si o galerie comerciala cu o suprafata inchiriabila de 15.000 mp, in care, printre chiriasi se numara Intersport, Sprider, Sephora sau Steilmann.
Compania RED este implicata in dezvoltarea unor proiecte estimate la o valoare totala de 800 de milioane de euro, precum Armonia Satu Mare, Armonia Braila, WTC Constanta sau Radius Baia Mare, urmatoarea inaugurare urmand a fi realizata la Braila.
"Din zona de dezvoltare comerciala vom migra catre cea rezidentiala si de birouri, in special in afara Bucurestiului, dar si in Capitala, unde vrem sa ne facem un sediu propriu, pentru noi si alti investitori. Urmarim in continuare achizitii de terenuri, in conditiile in care daca preturile nu au scazut, cel putin nu au continuat sa creasca in acelasi ritm", a declarat Stear.
RED este o companie controlata de fondurile de investitii Warburg Pincus si GED, managerii firmei facand parte din echipa care a dezvoltat parcul de afaceri IRIDE din nordul Bucurestiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO