Companii

Immofinanz vrea să dezvolte local proiecte comerciale STOP.SHOP

Conceptul STOP.SHOP este prezent deja în şase ţări cu un total de 50 de unităţi

Conceptul STOP.SHOP este prezent deja în şase ţări cu un total de 50 de unităţi

Autor: Cristi Moga

20.08.2014, 00:04 710

Fondul austriac de investiţii Immofinanz, care deţine pe piaţa locală un portofoliu imobiliar evaluat la aproape un miliard de euro, va dezvolta în România o serie de centre comerciale sub brandul STOP.SHOP, un concept de retail destinat oraşelor mici şi medii asemănător proiectelor realizate de sud-africanii de la NEPI în apropierea magazinelor Kaufland.

Austriecii aveau planuri pentru realizarea unor proiecte de acest gen în România şi înainte de criză, în parteneriat cu grupul SĂB, dar această asociere s-a rupt ulterior, iar Immofinanz şi-a concentrat activitatea asupra mallurilor de mari dimensiuni, acest portofoliu fiind format în prezent din proiectele Polus Cluj, Piteşti Mall, Maritimo Constanţa şi Gold Plaza Baia Mare.

„În România vom intra în viitorul apropiat cu brandul STOP.SHOP; avem în portofoliu o serie de terenuri foarte interesante (pentru acest gen de dezvoltări – n.red.)“, a declarat Eduard Zehetner, CEO al Immofinanz, în cadrul unui interviu publicat în raportul grupului pentru anul financiar 2013/2014.

La sfârşitul anului trecut Immofinanz a deschis în ora­şul polonez Mlawa primul STOP.SHOP dezvoltat de com­panie, iar planurile austriecilor prevăd realizarea altor zece proiecte de acest gen în Polonia, precum şi extin­derea pe alte pieţe.

„Sub brandul Log Center vrem să ne concentrăm pe dezvoltarea de proiecte logistice în România şi Rusia. (...) Cu brandul STOP.SHOP operăm în prezent 50 de proiecte în şase ţări şi acum începem expansiunea în Serbia, unde am identificat primele două spaţii. Conceptul STOP.SHOP este ideal pentru ţările din Balcani datorită dimensiunii oraşelor şi puterii de cumpărare a populaţiei. Feedbackul de la clienţi a fost pozitiv“, a declarat şi Dietmar Reindl, COO al Immofinanz şi viitorul succesor al lui Eduard Zehetner la conducerea grupului austriac.

Immofinanz este în prezent cel mai mare proprietar de birouri din Bucureşti, cu un portofoliu de peste 200.000 mp, astfel că în următoarea perioadă activitatea companiei se va concentra pe segmentele de retail, logistic şi rezidenţial. „Activităţile noastre din România sunt centrate în prezent pe sectoarele de retail şi logistică, dar plănuim să folosim o parte din rezervele de terenuri şi pentru noi proiecte rezidenţiale dezvoltate sub brandul Adama“, a precizat Andreas Thamm, directorul de dezvoltare al companiei.

Immofinanz deţine în România 89 de proprietăţi imobiliare – malluri, birouri, blocuri cu apartamente, proiecte logistice, dar şi terenuri pentru noi dezvoltări, valoarea de piaţă a celor din urmă ridicându-se la circa 286 mil. euro. România este o piaţă cu atât mai importantă pentru grupul austriac cu cât instabilitatea din regiune pune în plan secund dezvoltările din Rusia, dar oficialii Immofinanz nu văd deocamdată efectele creşterii economiei din ultimele trimestre.

„Revenirea economică din România încă nu este vizibilă la populaţia locală. Creşterea cererii locale a fost foarte slabă“, a punctat directorul firmei Immofinanz, grup care în anul financiar 2013-2014 a realizat venituri din chirii de 47 mil. euro pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO