Companii

Impact nu mai vinde in rate pentru ca trebuie sa plateasca impozit pe incasarile viitoare

07.04.2005, 19:57 18

Constructorul de vile Impact Bucuresti va renunta la vanzarea in rate a vilelor pe care le construieste din cauza modificarilor aduse Codului fiscal. Noile prevederi, care vor intra in vigoare de la 1 mai, nu mai permit firmelor care vand in rate sa inregistreze in contabilitate veniturile pe masura incasarilor, ci la momentul incheierii contractului cu clientii.

Companiile cu vanzari in rate vor fi nevoite astfel sa plateasca impozit pe un profit care ia in calcul sume pe care ar urma sa le incaseze chiar peste cativa ani.

Casele vandute de Impact in rate reprezinta 20-25% din vanzarile companiei, restul fiind achizitionate cu credite de la banci sau cu plata integrala.

"Nu vom mai putea face vanzari cu plata in rate. Vom mai incheia astfel de contracte doar pana pe 30 aprilie, cand intra in vigoare noile prevederi", a declarat pentru Ziarul Financiar Carmen Sandulescu, directorul economic al companiei.

Impact si-a dezvoltat in ultimii ani afacerile pe baza vanzarilor de vile in rate, de cele mai multe ori in conditii mai putin restrictive decat cele impuse de bancile comerciale datorita normelor impuse de banca centrala.

Compania intentioneaza de mai multa vreme sa renunte la activitatea de creditare a clientilor, care, spuneau reprezentantii companiei, necesita resurse financiare care ar fi putut fi folosite mult mai profitabil pentru activitatea de constructie propriu - zisa.

Din acest motiv, Impact intentioneaza sa participe la constituirea unei societati de credit ipotecar care ar putea prelua activitatea de finantare a clientilor Impact.

Adoptarea legislatiei in domeniu, care reglementeaza functionarea unor astfel de societati si modul in care se pot finanta de pe piata de capital treneaza insa de mai multe luni. Compania a anuntat recent ca intentioneaza sa dezvolte cel mai mare proiect imobiliar rezidential de pe piata romaneasca, cu o valoare estimata la 0,5 miliarde de euro. Amplasamentul proiectului este in nordul Bucurestiului, va totaliza 5.000 de locuinte si va avea o suprafata totala de aproximativ 120 de hectare, impartita in 6 ansambluri distincte, cu suprafete cuprinse intre 4 si 45 de hectare.

Impact se numara printre principalele companii listate la Bursa de Valori, unde a inregistrat in ultimii ani cresteri semnificative ale valorii de piata datorita rezultatelor financiare in crestere.

In 2004 Impact a avut un an mai slab, cu o scadere de 16% in euro a profitului net pana la 4 milioane de euro, conform rezultatelor financiare neauditate.

Cifra de afaceri a companiei a urcat cu 43% pana la 25,6 milioane de euro. Scaderea profitului a fost cauzata de aprecierea leului fata de euro la finalul anului trecut, in conditiile in care contractele incheiate de companie pentru constructia de vile erau exprimate in euro. Din acest motiv, compania incheie contracte de vanzare a vilelor in lei incepand din acest an.

Reprezentantii Impact nu estimau nici pentru acest an o crestere semnificativa a rezultatelor financiare, dand vina pe mediul de afaceri nefavorabil.

Principalul actionar al companiei este Ioan Popp, fondatorul Impact, care controleaza in jur de 30% din actiuni. Impact este listata la Bursa de Valori Bucuresti, unde au incheiat sedinta bursiera de ieri la 6.500 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 102 milioane de euro.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO