Companii

În Bucureşti mai sunt şase şantiere mari cu blocuri. În ţară se mai lucrează la un mall. Care sunt acestea?

Ansamblul Upground, cu 600 de apartamente, este cel mai mare proiect din Bucureşti aflat în construcţie

Ansamblul Upground, cu 600 de apartamente, este cel mai mare proiect din Bucureşti aflat în construcţie

04.08.2010, 23:34 1060

În Bucureşti se mai lucrează pe doar şase şantiere cu mai multde 200 de locuinţe fiecare, în timp ce în industria mallurilor maieste un singur proiect semnificativ în derulare - Gold Plaza dinBaia Mare - a cărui inaugurare este programată pentru toamnaacestui an, potrivit datelor centralizate de ZF.

Numeroase proiecte sunt blocate în diferite stadii deconstrucţie, astfel că banii rulaţi în proiecte imobiliare de maridimensiuni sunt în prezent în jurul a 300-400 de milioane de euro,comparativ cu cele 2-3 miliarde de euro investite în anii2007-2008, când anual se deschideau 10-15 de centre comerciale, iarnumărul apartamentelor construite a atins noi recorduri dupărevoluţie.

Potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară ColliesInternational, în Bucureşti se mai lucrează în prezent laansamblurile rezidenţiale Upground, Laguna Residence, Rose Garden,Serena şi Vivenda. În plus, Conarg lucrează la prima fază aproiectului Quadra 2, în timp ce pe şoseaua Antiaeriană macaralelelucrează de dimineaţa până seara la blocurile destinate cadrelormilitare, dar acestea au un circuit închis de tranzacţionare.

Per total, mai puţin de 2.000 de apartamente, care nu vor fitoate finalizate în acest an, după ce în 2009 au fost construite8.045 de locuinţe în Bucureşti-Ilfov, potrivit datelor de laInstitutul Naţional de Statistică.

"În momentul de faţă, din cele peste 30 de proiecte mari, cupeste 200 de apartamente, care încă au apartamente disponibile pepiaţă, doar în jur de cinci mai au construcţii active pe şantier.Datorită faptului că majoritatea proiectelor au fost începute înperioada 2005 - 2007, în momentul de faţă cea mai mare parte aproiectelor sunt finalizate în totalitate sau au finalizate primelefaze de construcţie, celelalte fiind puse în aşteptare până laabsorbţia ofertei curente", a declarat Ştefania Baldovinescu,managerul diviziei de consultanţă a firmei ColliersInternational.

Nivelul slab al vânzărilor şi numărul ridicat de apartamente noifinalizate disponibile nu îi încurajează pe dezvoltatori să înceapănoi proiecte. Ultimul "avânt" a fost în toamna anului 2008, dar lascurt timp toate proiectele lansate atunci au fost stopate.

"Ţinând cont că din a doua parte a anului 2008 nu s-au mailansat proiecte de mari dimensiuni şi neavând semnale pozitive înacest sens nici pentru viitorul apropiat, suntem de părere căîncepând cu anul 2011, oferta va cuprinde cu precădere apartamentefinalizate. În cel mai bun caz, în care piaţa îşi revine, esteposibil ca proiectele aflate acum în stand-by să devină din nouparte din ofertă", mai spune reprezentantul Colliers.

S-au deschis 33 de malluri în 3 ani. Mai urmeazăunu

Pe de altă parte, potrivit calculelor ZF, între 2007 şi 2009 aufost inaugurate în România 33 de centre comerciale, care auimplicat investiţii cumulate de circa 2 miliarde de euro. Anulacesta, în schimb, au fost deschise doar proiectele Sun Plaza dinBucureşti şi Atrium Center din Arad şi mai este aşteptată o singurăinaugurare semnificativă - mallul Gold Plaza de aproape 100 demilioane de euro din Baia Mare -, care va număra printre chiriaşiCora, Cinema City, Altex, C&A sau New Yorker.

"Există un număr mare de proiecte de retail planificate (780.000mp), proiecte unde construcţia este oprită momentan (609.000 mp),în timp ce proiectele în construcţie reprezintă mai puţin de 10%din totalul spaţiilor ce ar putea fi livrate în piaţă (123.000mp)", potrivit unui studiu al firmei de consultanţă imobiliară CBRichard Ellis Eurisko.

În acest an au fost anunţate încă trei proiecte de centrecomerciale - Coresi Braşov, Pallady Shopping Center şi Collosseumdin Bucureşti - dar pe şantierele unde ar trebui să apară acestecentre comerciale deocamdată este linişte.

Printre proiectele blocate după începerea construcţiei se numărăEuromall Galaţi, West Gate Craiova, Uvertura Botoşani sau CsikiPlaza Miercurea Ciuc - construcţii pentru care dezvoltatorii audecis să întârzie finalizarea proiectelor din lipsa finanţării saua chiriaşilor.

"Între proiectele despre care am auzit că ar fi mai avansate, oparte ar putea fi începute în următoarele 6-8 luni. Mai degrabăparcuri comerciale decât malluri. O mare problemă este legată defaptul că unii dezvoltatori au teren, au chiriaşi ancoră, dar nu aufondurile proprii necesare atragerii unei finanţări bancare pentruînceperea construcţiei", explică Mihnea Şerbănescu, general managerşi acţionar al firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Reducerea drastică a numărului de proiecte imobiliare a avutefect direct şi în economie, după ce timp de trei-patru aniconstrucţiile au reprezentat un adevărat motor de creştere.

În condiţiile în care 2010 este extrem de slab pentru acestsector, activitatea din următorii ani ar putea da "cu plus", ţinândcont că jucătorii din piaţă apreciază că "mai rău decât atâta nuprea este posibil".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO