Companii

In Bucuresti nu se mai gasesc apartamente mai ieftine de 1.500 euro/mp

In Bucuresti nu se mai gasesc apartamente mai ieftine de 1.500 euro/mp

Click pentru imaginea intreaga

05.03.2008, 17:09 21

Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti variaza intre 1.500 euro/metrul patrat, cat costa cele mai ieftine locuinte din Pantelimon, si 3.500 euro/ mp, la cat ajung apartamentele din Primaverii, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Topul celor mai scumpe cartiere din Bucuresti este dominat de zonele din nordul orasului, in special in jurul parcului Herastrau, unde preturile sunt cuprinse intre 2.000 euro/mp si 3.500 euro/mp, fie ca este vorba despre Baneasa sau Aviatiei.
Singurele apartamente care pot rivaliza la pret cu cele din nordul orasului sunt cele din zone centrale, precum Cotroceni si Unirii, unde preturile apartamentelor sunt cuprinse intre 2.600 si 3.000 de euro/mp.
In cartierele din zone semicentrale ale Bucurestiului, precum Tineretului, Mosilor sau Obor, preturile apartamentelor sunt de cel putin 2.000 euro/mp, arata analiza Coldwell Banker, putand ajunge la 2.800-2.900 euro/mp in cadrul celor mai scumpe apartamente din Tineretului sau Mosilor. Apartamentele din cele mai mari cartiere ale Capitalei, precum Titan, Colentina sau Militari, au preturi cuprinse intre 1.600 euro/mp si 2.100 euro/mp, pretul maxim la care pot ajunge locuintele din Titan.
O analiza a ZF realizata la inceputul acestui an pe baza anunturilor publicate pe site-ul anuntul.ro arata o crestere de 10% a preturilor la apartamentele de trei camere, al caror pret mediu ajunsese la 2.000 euro/metrul patrat.
Pe de alta parte, din analiza celor de la Coldwell Banker reiese ca apartamentele noi au preturi pornind de la 950-1.000 euro/mp construit plus TVA, in cazul locuintelor din Titan sau Berceni, si pot ajunge la 3.500 euro/mp sau chiar 3.600 euro/mp in Cotroceni, Dorobanti sau Primaverii.
Principalul dezavantaj al acestor apartamente este faptul ca vanzarile se fac "pe macheta", cumparatorii urmand a intra in proprietatea locuintelor in decurs de aproximativ un an de la data achizitionarii.
In plus, la un apartament de 100 de metri patrati construiti, cum sunt vandute locuintele noi, suprafata utila este de circa 80 de metri patrati, de unde reiese o diferenta de 16-20%, la care se mai adauga si TVA-ul de 19%, in cazul apartamentelor achizitionate de persoane fizice.
Cresterile de preturi din ultimii ani sunt datorate in special faptului ca ritmul de constructie a noilor locuinte a scazut dramatic in anii '90, pentru a incepe sa creasca de-abia in prezent, cand au fost lansate proiecte de zeci de mii de locuinte pentru urmatorii ani.
"Timp de 15 ani numarul de locuinte date in folosinta anual s-a situat la circa 1.000, in comparatie cu Budapesta, o capitala mai mica in privinta numarului de locuitori, dar unde s-au dat in folosinta circa 10.000-15.000 de locuinte in fiecare an", precizeaza consultantii Coldwell Banker.
In acest an este estimata livrarea a circa 8.000-9.000 de locuinte noi in Bucuresti, in aproximativ 50 de ansambluri rezidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO