Companii

Încasările agenţiei de turism Eximtur, afectate de declinul vacanţelor în ţară

Autor: Mirabela Tiron

03.11.2010, 23:48 26

Agenţia de turism Eximtur din Cluj-Napoca a înregistrat înprimele nouă luni ale anului o cifră de afaceri de 94,4 milioane delei (22,4 milioane de euro), în scădere cu 2,6% în lei faţă deaceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit oficialilorcompaniei.

Cea mai mare contribuţie în cifra de afaceri, de 44%, a avut-osegmentul de ticketing, adică de vânzare a biletelor de avion."S-au remarcat diferenţe importante între diferitele sectoare deactivitate. Segmentul de business travel (ticketing) dă semne derevenire atât pe piaţa generală, cât şi la nivelul companiei", adeclarat Lucia Morariu, directorul general şi acţionar al agenţieide turism.

Eximtur a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 27milioane de euro şi un profit de 414.000 euro, potrivit datelor dela Registrul Comerţului.
Pe de altă parte, turismul extern înregistrează stagnare la cifrade afaceri, iar cel intern, scădere. Deşi numărul turiştilor careau ales sejururi în destinaţii externe este în creştere, vânzărileau fost mai mici cu 1% pe fondul scăderii preţurilor la pachetelede vacanţă. Principalele destinaţii vândute la extern au fost:Turcia (peste 25%), Grecia, Bulgaria, Croaţia, Austria, Egipt,Spania.
"Reorientarea turiştilor români către destinaţii externe estedeterminată în mare măsură de existenţa unui număr mare de cursecharter pe destinaţii externe, cu plecare de pe principaleleaeroporturi din România", a spus Morariu, adăugând că interesulturiştilor pentru litoralul românesc a fost mai mic anul acesta, pefondul problemelor majore ale infrastructurii, ce îngreuneazăajungerea la destinaţie.

Agenţia de turism Eximtur concurează cu Happy Tour, cea mai marecompanie de pe piaţa de profil, Marshal Turism, AerotravelLufthansa, Paralela 45 şi alte companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO