Companii

Incep tranzactiile cu firme pentru care alternativa este falimentul

17.03.2010, 23:10 74

Dezmortirea domeniului de fuziuni si achizitii a inceput sa fieresimtita si de avocati, dar sumele vehiculate nu mai sunt lanivelul anilor 2006-2008, unele tinte de investitii fiind lavanzare tocmai in incercarea de a evita inceperea procedurii deinsolventa care poate duce la faliment.

"Am simtit o dezmortire a activitatii tranzactionale, astfel caacum avem in derulare sase contracte de fuziuni si achizitii pure.Unul dintre aceste contracte este mai degraba un M&Adistressed, cu o afacere pentru care alternativa este intrarea ininsolventa. Este vorba de o firma cu afaceri de zeci de milioane deeuro, in care actionarii trebuie sa recunoasca faptul ca aupierdut", a declarat Marian Dinu, country managing partner alfirmei de avocatura DLA Piper.

In ultimele 18 luni, de la amplificarea crizei financiare pepiata locala, numarul tranzactiilor a fost redus, cu atat mai putincu afaceri aflate in dificultati financiare.

"Ce este important este faptul ca sunt si companii straine, carenu sunt in prezent pe piata si care au planuri pentru achizitiiacum in Romania", a declarat si Livia Constantinescu, avocat care afost promovat recent partener al firmei de avocatura.

DLA Piper este unul dintre gigantii pietei de avocaturamondiale, care a deschis in Bucuresti birou in 2008, iar in prezentnumara 20 de avocati. Tranzactiile in care DLA Piper este inprezent implicata au valori cuprinse intre 5 mil. euro si catevazeci de milioane de euro, dar reprezentantii casei de avocatura nuau facut niciun alt comentariu legat de cumparatori sauvanzatori.

"Anul 2010 se arata plin de provocari, dar cu mai multeoportunitati decat anul trecut. Unele afaceri se vor salva, in timpce altele, care s-au extins in mod gresit si acum nu mai au piata,vor intra probabil in faliment. Sper insa ca spre finalul anului saavem o imagine mai clara asupra situatiei economice", a mai spusMarian Dinu, care a mai lucrat pentru Linklaters si Petrom.

Obiectivul firmei pentru acest an este cresterea echipei pana la25 de avocati si obtinerea unor venituri mai mari cu 20% fata deanul precedent. DLA Piper nu a comunicat insa valoarea incasarilorinregistrate in Romania anul trecut.

Printre tranzactiile in care firma a fost implicata se numaraasistarea Morgan Stanley la vanzarea participatiei din firma HTIValori Mobiliare sau asistarea companiei belgiene Omega Pharma laachizitia a doua firme din domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO