Companii

Indicii locuintelor continua sa se bata „cap in cap”: unul arata -5%, altul +0,7% in mai fata de aprilie

03.06.2010, 00:00 24

Indicii locuintelor realizati de firmele de pe piata imobiliaraconatianua sa arate date contradictorii, astfel ca in timp ceanaliza pentru luna mai a site-ului imobiliare.ro arata o cresterede pret a apartamentelor vechi din Buacuaresti cu 0,7% fata deaprilie 2010, indicele BREI realizat de Colliers indica o scaderede 5% a preturilor in aceeasi pearioada, cea mai accentuata de lainaceputul acestui an.

Lipsa unor informatii oficiale priavind preturile apartamentelorproduce inacertitudine in piata, mentinand si mai mult starea deblocaj. In aceasta vara esate asteptata definitivarea indexuluiimoabiliar realizat de BNR, Institutul Naatioanal de Statistica siUniuanea Notarilor Puablici, care va cuprinde inaformatii privindpreaturile de vanzare, auatenatificate de notari.

Pana atunci, indicii calaculati in functie de vaaloarilesolicitate conatianua sa arate date diferite. Cum?

"BREI-Vechi a inregistrat o scaadere de 5% in ultima luna,comparativ cu nivelul indicelui la sfarsitului lunii aprilie 2010",spun consultantii Colliers, care au calculat un nivel de 1.026euro/mp construit in caadrul apartamentelor vechi din Capitala.

Pe de alta parte, "preatuarile apartamenatelor din Caapitala nutin cont de criaza. Astfel, pretul soliaciatat pentru apartamentelevechi a crescut cu 0,7% in inatervalul analizat (luna mai -n.red.)", spun repreazenatantii imobiliare.ro, care au un pretmeadiu de 1.260 euro/mp de suaprafata utila in cazul apartamentelorvechi din Bucuresti.

Reprezentantii Colliers au obseravat penatru luna mai o scaderea preaturilor penatru apartamentele mari. "Scaderea a rezultat inprimul rand din reducerile de pret inregistrate in ranadulapartaamenatelor cu un pret uniatar ridicat datoarita suprafetelormari sau a localizarii in zoanele cautate din Buacuresti (dinsecatoarele 1, 3 si 5). Proaprietarii acestoara au ajustat pretuldin dorinta de a se incadra in programul «Priama casa», respectivin pretul de 60.000 de euro", spun reprezentantii firamei deconsulatanata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO