Industrie

Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică Banca Transilvania: Importurile şi exporturile îşi vor încetini ritmul de creştere pe termen mediu

Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică...

Autor: Cristina Bellu

11.04.2018, 10:47 82

Dinamica anuală a exporturilor de bunuri a continuat să fie inferioară ritmului importurilor pentru a şasea lună la rând în februarie, arată o analiză a Băncii Transilvania realizată pe baza datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în primele două luni ale anului exporturile de bunuri au urcat cu 11,6% la 10,9 miliarde euro, faţă de perioada similiară din 2017, iar importurile de bunuri s-au majorat cu 13,9% la 12.5 miliarde euro. Astfel, deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 31,6% la 1.7 miliarde euro.

“În scenariul băncii previzionăm decelerarea dinamicii anuale a exporturilor şi importurilor pe termen mediu, pe fondul maturităţii ciclului economic post-criză, tensiunilor comerciale şi majorării costurilor de finanţare.”, spune Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică în cadrul Băncii Transilvania.

Potrivit acestuia, tendinţa de deteriorare a balanţei comerciale cu bunuri va continua până când rata reală de dobândă pe termen scurt va redeveni pozitivă.

Pe piaţa titlurilor de stat ratele de dobândă au scăzut pe scadenţa la 10 ani cu două puncte bază la 4,385%, înregistrând cel mai redus nivel de la finalul lunii ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO