Companii

Insolventa nu este intotdeauna cea mai buna solutie, iar multi manageri s-au grabit, spun avocatii de la Danila Petre

17.03.2010, 23:10 121

Multe firme aflate in dificultate s-au grabit sa intre ininsolventa, chiar daca acest lucru nu era necesar, deoarece nusi-au analizat atent situatia, afirma Cristian Petre, partenersenior al casei de avocatura Danila Petre si Asociatii, unul dintrejucatorii importanti din domeniul insolventei.

Anul trecut casa de avocatura a inregistrat o crestere de 3-4ori a dosarelor de insolventa, motiv pentru care intentioneaza sase extinda in mai multe orase importante din tara, in prezent avanddoar un birou in Bucuresti.

"Insolventa nu este intotdeauna cea mai buna solutie, existacazuri cand s-a intrat in insolventa fara a fi necesar acest lucru.Reusita acestei proceduri depinde de la client la client si derelatia pe care acestia si-au stabilit-o cu debitorii. Un dosar deinsolventa poate dura intre unu si trei ani", spune Petre.

Dosarele de insolventa au adus anul trecut mai mult de jumatatedin veniturile Danila Petre si Asociatii. Petre nu a dezvaluitvaloarea afacerilor in 2009, dar a precizat ca aceasta a urcat cu50%.

"Departamentul nostru de litigii si insolventa nu este nou, ilavem de peste zece ani. Era bine dezvoltat, cu oameni cuexperienta, astfel incat ne-a fost usor sa preluam dosare odata cucresterea numarului de insolvente din economie." In prezent pe planlocal sunt deschise peste 30.000 de dosare de insolventa, 18.000din acestea fiind declansate anul trecut.

"Daca in 2009 toate firmele incercau sa isi recupereze debitele,2010 pare sa fie un an mai relaxat. Este posibila o revenire aeconomiei, dar acest lucru nu depinde de noi, ci de masurile luatede guvern."

Se extind in sapte orase

"O parte importanta a activitatii noastre sunt litigiilecomerciale. Din cauza volumului foarte mare de litigii vrem saextindem teritorial firma in sase-sapte orase din tara, fie prinbirouri proprii, fie prin avocati colaboratori. Avem foarte multelitigii de la clienti stabili, dar care isi desfasoara activitateain alte orase decat Bucuresti", explica Petre.

In prezent, societatea are trei parteneri - Luminita Danila(partener senior), Cristian Petre (partener senior) si NicoletaIonascu (partener) - si 17 avocati, din care patru colaboratoriexterni. Anul trecut echipa s-a extins cu cinci persoane, iar inprezent Danila Petre si Asociatii cauta inca doi avocaticolaboratori pe partea de litigii.

Pentru 2010 societatea, care anul trecut a acordat consiliere invanzarea site-ului de masini second-hand autovit.ro, cea maispectaculoasa tranzactie de pe internet, si-a bugetat o crestere de20% a veniturilor comparativ cu 2009. Site-ul de vanzari de masinisecond-hand a fost preluat de gigantul sud-african Naspers, care afost consiliat de Danila Petre si Asociatii, valoarea tranzactieifiind de 4,7 mil. euro. Vanzatorii au fost patru persoane fizice:Cornel Parvu, Florea Parvu, Florian Nila si Irina Nila, care auincasat peste un milion de euro fiecare.

"Sper ca vor reveni tranzactiile anul acesta, dar si partea deconsultanta la nivelul din 2009. Deja vedem mai multe solicitari indomeniul consultantei decat anul trecut", afirma Luminita Danila,partener senior in cadrul casei de avocatura.

Fraudele in leasing cresc exponential

Unul dintre domeniile importante din activitatea Danila Petre siAsociatii, pe langa insolvente, este piata de leasing, care aduceaproximativ 40% din veniturile casei de avocatura.

"Fraudele din piata de leasing au crescut exponential anultrecut. Eu am fost judecator penal, m-am mai intalnit cu astfel deprobleme, dar complexitatea fraudelor depaseste tot ce am vazutpana acum. Este vorba de retele infractionale care s-au formatintre furnizorii de bunuri si utilizatori si care, actionand in modconcertat, au reusit sa creeze pagube importante", explica LuminitaDanila.

Reteta clasica a fraudei in leasing este urmatoarea: vanzatorulunui bun (masina, echipament de constructie, camion sau altele)face parte din acelasi grup cu clientul firmei de leasing. Intrecut, cand firmele de leasing erau mai putin prudente si alergaudupa cota de piata, unele finantari se dadeau doar pe baza unorpoze ale bunului si informatii despre acesta, astfel incat bunulputea nici sa nu existe.

Dupa ce ia finantarea, clientul care vrea sa fraudeze firma deleasing dispare impreuna cu bunul (daca acesta a existat), adicaisi schimba foarte des sediul social, astfel incat sa nu poata figasit.

"Multe din fraudele din leasing sunt de competenta DNA (DirectiaNationala Anticoruptie - n. red.), deoarece valoarea lor depasesteun milion de euro", mai spune Danila.

Cel mai mare dosar de frauda de care se ocupa in prezent casa deavocatura are o valoare de 4,5 mil. euro. Cresterea rapida anumarului de fraude nu se refera neaparat la cele comise in 2009,ci si la cele descoperite anul trecut, precizeaza partenerii DanilaPetre si Asociatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO