Companii

Integrarea scoate berea romaneasca din Moldova

12.07.2007, 20:06 29

Producatorii brandurilor de bere Tuborg, Carlsberg si Neumarkt au sistat exportul de bere catre Republica Moldova, ca urmare a noului regim vamal care prevede o taxa de 25 de euro pe hectolitru de bere. Pana la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, intre cele doua state nu existau taxe vamale. In urma introducerii acestora Bere Mures va pierde aproximativ 600.000 de euro anual, luand in considerare faptul ca exporturile in Moldova reprezentau circa 1-2% din afacerile producatorului, care in 2006 a inregistrat o cifra de afaceri de 60 mil. euro.
"In prezent taxa vamala platita la granita cu Moldova este de 25 euro pe hectolitru de bere. Din cauza aparitiei acestor taxe vamale a fost luata decizia de a redirectiona exporturile de Tuborg si Carlsberg, incepand cu finalul anului 2006, catre Rusia. In Republica Moldova se exporta in continuare din Romania berea Skol", a declarat Shachar Shaine, presedinte URBB.
Anul trecut, United Romanian Breweries Bereprod (URBB) a vandut aproximativ 15.000 hectolitri de bere in Republica Moldova, 80% din exporturi fiind reprezentate de berea Skol, adica circa 12.000 de hectolitri, potrivit lui Shaine.
"Vanzarile de anul acesta sunt evident mai mici comparativ cu anul precedent. Estimam ca pana la sfarsitul anului sa vindem in Republica Moldova aproximativ 10.000 hectolitri bere", a spus reprezentantul companiei.
Bere Mures, a doua companie cu capital autohton de pe piata berii, a renuntat in totalitate la exporturi din cauza introducerii taxelor vamale la granita cu Republica Moldova si vizeaza pe viitor pietele din Bulgaria si Ungaria. Berarii romani au exportat anul trecut 76,6 mii hectolitri de bere in valoare de 3 mil. euro, potrivit Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR). Aproximativ 75% din exporturi, peste 57 mii hl, au fost destinate pietei din Republica Moldova.
Si companiile de pe piata bauturilor racoritoate au resimtit efectele introducerii taxei vamele de la 1 ianuarie la granita cu Republica Moldova, pierderile acestora situandu-se in prezent intre 15-20%, potrivit informatiilor din piata. "Taxele vamale la exporturile in Republica Moldova, introduse dupa intrarea Romaniei in UE, ne-au afectat serios marginile, trebuind sa fie absorbite 100% fara a schimba preturile", a declarat Eusediu Margasoiu, managerul de marketing al Pepsi Americas Romania.
Exporturile in Republica Moldova reprezinta insa o foarte mica parte din cifra de afaceri Pepsi Americas Romania (din cauza consumului mic pe piata). "Piata are potential de crestere pe termen lung", a precizat Eusediu Margasoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO