Companii

InterAgro a mizat 6 milioane pe procesarea tutunului

03.06.2004, 00:00 89

Grupul InterAgro a finalizat la Zimnicea, in judetul Teleorman, o fabrica procesare a tutunului, valoarea total a investitiei ridicandu-se la 6 milioane de euro.
"Investitia am demarat-o acum un an si jumatate. In urmatoarele doua saptamani, fabrica va lucra la capacitate maxima. In prima luna vom livra 1.200 de tone de tutun producatorului national de tigarete", a declarat Ioan Niculae, presedintele grupului InterAgro, unul dintre actionarii Societatii Nationale "Tutunul romanesc" (SNTR) SA.
Fabrica are o capacitate de productie de 15.000 de tone de tutun pe an, cu posibilitatea maririi acesteia pana la 18.000 de tone pe an.
"SNTR va fi principalul beneficiar al tutunului care va fi procesat la Zimnicea, insa vom putea sa livram si companiilor multinationale producatoare de tigarete", a spus Niculae. El a adaugat ca SNTR ar putea beneficia de o cantitate de 8.000 de tone anual, urmand ca circa 1.000 de tone sa fie destinate exportului.
Fabrica include o hala tehnologica cu o suprafata de 2.700 mp si o hala destinata depozitarii tutunului, care se intinde pe 2.000 mp. Niculae sustine ca investitia de la Zimnicea este prima de acest gen din Romania si din sud-estul Europei.
InterAgro a cultivat anul trecut o suprafata cu tutun de 245 de hectare, iar suprafata prevazuta pentru acest an a fost marita pana la 800 de hectare. Compania a mai alocat in acest an alte 3 milioane de euro pentru infiintarea de culturi de tutun si pentru pregatirea tutunului in vederea procesarii.
La nivel european, exista o tendinta din ce in ce mai accentuata de a reduce subventiile alocate culturii de tutun si a muta culturile cu tutun spre sud-estul Europei, lucru care se preconizeaza a incepe de la 1 ianuarie 2005 Aceasta poate fi o oportunitate pentru cultivatorii romani de tutun, care anul trecut. Productia de tutun a Romaniei s-a ridicat anul trecut la circa 6.000 de tone, alte peste 25.000 de tone de tigarete si tutun fiind importante. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO