Companii

Investitie de 10 milioane de euro in a treia capacitate de productie Baumit pentru materiale de constructii

17.06.2005, 15:15 82

Compania Baumit Romånia, parte a concernului international producator de materiale de constructie Schmid Industrieholding, incepe astazi operatiunile la Teius, Alba, in cea de-a doua unitate producatoare de mortare uscate din tara.

Investitia realizata depaseste 10 milioane de euro si a fost finalizata la noua luni de la demararea lucrarilor.

Potrivit oficialilor companiei, fabrica de la Teius are o capacitate de productie nominala de peste 200.000 de tone pe an si va produce mortare uscate, tencuieli, sape, adezivi pentru placaje ceramice. Intreg fluxul de productie este automatizat si mecanizat, necesarul de personal fiind de numai 8 oameni/schimb.

"Productia de la Teius va fi destinata, in principal, pietei de materiale de constructie din Transilvania, dar si pentru acoperirea si completarea necesarului la intern si asigurarea continuarii derularii exportului firmei noastre in tari ca Bulgaria, Turcia, Grecia si Republica Moldova. Incepånd de azi vor pleca din Teius, o data cu circa 15 tiruri/zi de marfa, si un numar mare de silozuri autopurtate, introduse pentru prima oara in Romånia de catre firma noastra, impreuna cu masinile de tencuit. Consideram ca procesul de introducere a mecanizarii in activitatea de productie din Romånia s-a incheiat", a declarat pentru ZF Transilvania Laurentiu Lupusor, directorul general al Baumit Romånia.

Silozurile mobile pentru mortare, tencuieli si sape in stare uscata permit livrarea expeditiva, in vrac, a materialelor de constructii, eliminånd pierderile ivite in timpul transportului, prepararii si aplicarii clasice.

Aflata in cel de-al zecelea an de activitate, compania Baumit Romånia a investit påna in prezent circa 15 milioane de euro. Påna in 2004 au fost construite in Bucuresti doua unitati de productie in valoare de 6 milioane de euro: fabrica de mortare uscate cu o capacitate de productie de 80.000 tone/an, si fabrica de finisaje umede care poate realiza peste 12.000 tone de tencuieli decorative si vopsea pe an. Baumit Romånia are in prezent 120 de angajati.

Oficialii companiei estimeaza pentru 2005 o cifra de afaceri de minimum 20 milioane de euro, cu 17% mai mult decåt a realizat anul trecut. Planurile de viitor ale firmei includ construirea unei noi fabrici de mortare uscate la Bucuresti, cel mai probabil anul viitor, urmata de extinderea in zona Banatului, pe raza judetelor Timis-Arad, si apoi in Moldova, in regiunea Bacau-Iasi. Reprezentantii Baumit spun ca investitiile pentru deschiderea noilor centre de productie sunt similare celei de la Teius.

Strategia Baumit Romånia nu vizeaza doar dezvoltarea pe segmentul de produse uscate, cu toate ca cererea in acest domeniu a crescut extrem de mult in ultimii ani. Reprezentantii companiei spun ca, pe masura ce fabrica de la Bucuresti nu va mai putea acoperi cererea de produse umede, vor deschide si la Teius o capacitate de productie similara.

Cu 100 de reprezentante si unitati de productie in 16 tari din Europa Centrala si China si peste 3.500 de angajati, concernul Baumit a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de aproximativ 730 milioane de euro. laura.laurentiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO