Companii

Investitie de un milion de euro in productia de butoaie

14.06.2004, 00:00 740

Compania cu capital moldovenesc Unicom Holding a investit la Rosiorii de Vede circa un milion de euro intr-o fabrica de butoaie pentru vin si bauturi distilate, pe fondul cresterii ritmului investitiilor din industria autohtona de vin dar si a unei cereri sporite pe piata externa.
Firma a devenit, astfel, primul producator industrial de butoaie, care pana acum se faceau numai de catre mici producatori individuali.
"Am pornit in 1999 cu prelucrarea semifabricatelor din lemn de stejar - doage pentru butoaie, frize pentru parchet si cherestea pentru industria mobilei. Productia de butoaie a inceput, insa, anul trecut si are ca tinta principala piata externa", a spus Octavian Firu, directorul general al firmei. El a aratat ca, dupa cinci ani de activitate, conducerea firmei a ajuns la concluzia ca este mai avantajos sa fabrice butoaie decat sa exporte doagele, intrucit acestea erau platite la preturi mici deoarece proveneau din Europa de Est. "Primele butoaie au fost livrate in Africa de Sud. De asemenea, am mai primit cereri din Spania, Italia, Austria si Australia", a spus Firu.
Pretul unui butoi fabricat la Rosiorii de Vede cu volume cuprinse intre 225 si 500 de litri, ajunge la circa 350 euro pe piata interna, in timp ce la extern variaza intre 400 de euro si 520 de euro. Pe piata externa un butoi costa in general 550-600 de euro.
Fabrica de la Rosiorii de Vede are o suprafata totala de peste 20.000 de metri patrati si are o capacitate zilnica de productie de circa 35 de butoaie. Firu estimeaza ca in acest an va vinde peste 2.000 de bucati, iar in urmatorii cinci ani - 10.000 de unitati. "Vinarte, S.E.R.V.E. si alti cativa producatori interni sunt principalii nostri clienti iar Alexandrion intentioneaza sa achizitioneze 1.000 de butoaie pentru noua sa crama de la Ploiesti", spune Firu. El nu a putut preciza care este necesarul de butoaie la nivelul industriei autohtone de vin. "Unele crame au butoaie vechi de peste 30-40 de ani in conditiile in care un butoi pentru a da un gust special vinului nu trebuie folosit mai mult de trei ani", sustine Firu.
Firma face parte din grupul Unicom, alaturi de companiile Unicom Tranzit, Unicom Oil Terminal si Unifertrans. Unicom Holding a fost infiintata in anul 1993 de Constantin Iavorski, om de afaceri si fost ministru al Energiei in guvernul de la Chisinau. Compania se ocupa, in principal, cu importul si comercializarea de carburanti si combustibili energetici.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO