Companii

Investitii americane din sectorul privat au amortit

22.05.2001, 00:00 11



Economia americana ar putea inregistra o crestere limitata in cel de-al doilea trimestru al acestui an, a declarat presedintele Rezervei Federale din New York, William McDonough. McDonough si-a motivat previziunea prin nivelul redus al investitiilor in sectorul privat, informeaza Mediafax.

"Cu toate acestea, desi increderea consumatorilor nu este prea ridicata, ei continua sa cheltuiasca sume semnificative si acest lucru este esential", a declarat oficialul bancii centrale.

Produsul Intern Brut (PIB) al SUA a crescut, in primul trimestru al acestui an, cu doua procente fata de perioada similara a anului trecut, oricum mai bine decat cresterea de numai 1% din ultimul trimestru al anului 2000.

Banca centrala a SUA a redus din nou dobanzile saptamana trecuta, de la 4,5% la 4%, pentru a cincea oara de la inceputul acestui an, intr-o noua incercare de relansare a cresterii economice.

In prezent, rata de referinta se afla la cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani, iar conducerea Fed a anuntat ca este posibil sa mai diminueze dobanzile in perioada urmatoare, incercand sa evite transformarea cresterii lente in recesiune.

McDonough a precizat ca productivitatea este in crestere in toate sectoarele economice, in afara mineritului si a agriculturii, un factor esential pentru economia americana in ultimii ani.

Productivitatea muncitorilor americani a scazut in primul trimestru al anului pentru prima data in ultimii sase ani, iar temerile inflationiste au revenit in discutie, pe fondul cresterii costurilor cu forta de munca ale companiilor.

Un alt avantaj il reprezinta flexibilitatea pietei muncii din SUA comparativ cu multe state din Europa, a mai spus oficialul american.

De asemenea, McDonough a precizat ca impactul declinului inregistrat de actiunile firmelor tehnologice americane asupra puterii de cumparare a populatiei s-a dovedit a fi mai redus decat unele estimari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO