Companii

Investitii de 3 mil. euro in Mediplus si Sensiblu

25.06.2003, 00:00 35

Grupul A&D Pharma, care detine compania de distributie de medicamente Mediplus si reteaua de farmacii Sensiblu, a anuntat ieri ca va investi in acest an aproximativ trei milioane de euro.
"Din aceasta suma, doua milioane de euro vor fi alocate pentru dezvoltarea Mediplus, iar un milion de euro pentru modernizarea farmaciilor Sensiblu deja operationale si deschiderea unor noi locatii", a declarat Dragos Dinu, presedintele A&D Pharma.
Mediplus are in prezent 11 depozite de medicamente, dintre care unul in Bucuresti. Reteaua Sensiblu include, in momentul de fata, 60 de farmacii - dintre care 35 in Bucuresti - pentru sfirsitul anului fiind preconizata atingerea unui numar de 80-85 de locatii.
In 2002, cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la 83 de milioane de dolari, din care 61 de milioane au constituit vinzarile Mediplus, iar 22 de milioane cele ale Sensiblu.
"Rata anuala de crestere a cifrei de afaceri in ultimii cinci ani a fost de circa 50%. Pentru 2003, preconizam o cifra de afaceri de 110 milioane de euro", a afirmat Dinu.
Mediplus si Sensiblu au facut parte pana anul trecut din grupul A&D Holdings, care detinea afaceri in mai multe domenii si se afla in proprietatea unui grup de oamanei de afaceri de nationalitate franceza, engleza si libaneza.
Cele doua companii au fost cumparate apoi, sustin oficialii A&D Pharma, de o companie olandeza de investitii cu capital de risc, Sograno. Tranzactia a fost efectuata prin cesiunea participatiilor celor patru oameni de afaceri fondatori catre Sograno si s-a aflat la momentul respectiv in atentia Garzii Financiare datorita structurii complicate a schimbului de proprietate.
 "Anul trecut, am achizitionat aproape 100% din actiunile Mediplus si Sensiblu, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 26 de milioane de dolari. Am decis sa investim in grupul A&D Pharma pentru ca industria farmaceutica din Europa de Est se dezvolta intr-un ritm extrem de rapid si credem ca aceasta tendinta va continua", a afirmat ieri directorul executiv al companiei Sograno, Henk van Wijlen.
Noul actionar al A&D Pharma a sustinut, in aprilie, spun oficialii grupului, o majorare a capitalului social al Mediplus cu peste 6,6 milioane de dolari, operatiune care potrivit reprezentantilor companiei este "in linie cu necesarul sau de dezvoltare pe termen scurt si mediu".
Piata romaneasca a medicamentelor are o valoare anuala de peste 600 de milioane de euro. Printre principalii concurenti ai A&D Pharma pe piata distributiei de medicamente se numara Montero, Farmexim sau Europharm (detinuta de grupul britanic GlaxoSmtihKline). laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO