Companii

Investitii de miliarde in termocentrale, in stand-by

22.01.2009, 18:24 39

Majoritatea investitiilor de miliarde de euro in productia de energie anuntate de gigantii energetici internationali pe piata locala inca nu au termene concrete de finalizare, in cea mai mare parte din cazuri neexistand o sursa de finantare stabilita, un program de derulare a investitiilor si de obtinere a avizelor.

Astfel, potrivit informatiilor disponibile, cei mai avansati sunt cehii de la CEZ, care au batut palma anul trecut cu Termoelectrica pentru o centrala de 400 MW, pe gaz, la Galati, investitie care s-ar ridica la circa 400 mil. euro.
"Termoelectrica trebuie sa faca evaluarea activelor sale la Galati, timp in care noi vom face studiul de fezabilitate. In mai probabil va urma negocierea intelegerii intre actionari, dupa care in luna iunie s-ar putea semna joint-venture-ul. Oricum, anul acesta nu va incepe constructia propriu-zisa la Galati", spune Jan Veskrna, country manager al CEZ Romania.
Enel, gigantul italian care a anuntat doua proiecte majore de producere de energie pe piata locala de circa 2 mld. euro si cu o capacitate de 800 MW fiecare, unul la Galati si unul la Braila care urmeaza sa fie realizat cu Termoelectrica si germanii de la E.ON, spune ca pana in 2010 nu va accesa vreo finantare pentru proiectul de la Galati, in timp ce pentru cel de la Braila nu poate fi avanasat nici acum un termen de incepere a investitiei.
In ceea ce priveste proiectul de la Braila, initial se estimase ca lucrarile ar fi trebuit sa inceapa anul acesta, iar finalizarea investitiei trebuia sa aiba loc in circa patru ani.
Carlo Tamburi, seful diviziei internationale a Enel, spunea recent insa ca din cauza situatiei de pe pietele internationale, dar si a fazei incipiente in care se afla proiectul de la Galati nu va fi accesata nicio finantare externa pana in 2010.
Italienii si-au anuntat intentia de a construi o centrala la Galati, impreuna cu Romelectro si Global International 2000, din octombrie 2007. Mai mult, se pare ca pentru aceasta unitate compania are nevoie de avizele de mediu din partea Republicii Moldova si a Ucrainei.
"Termocentrala va fi construita la aproximativ cinci kilometri de granita cu Republica Moldova si Ucraina si, fiind o zona transfrontaliera, vor fi necesare avize de mediu si de la autoritatile din cele doua tari", a declarat directorul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Galati Mihai Turcu, citat de Mediafax. O declaratie similara a fost facuta si anul trecut. Directorul Zonei Libere Galati Agela Ivan spune ca daca totul merge bine, lucrarile ar putea incepe la sfarsitul anului, desi reprezentantii Enel spun ca nu vor lua nicio finantare pana in 2010.
In ceea ce-i priveste pe germanii de la E.ON, care sunt implicati si ei in proiectul de la Braila, acestia au declarat recent ca problema datoriilor Termoelectrica este un impediment major in realizarea investitiilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO