Companii

Investitorii in fonduri mutuale au castigat 1% peste inflatie in sase luni

15.07.2005, 18:54 13

Cele 21 de fonduri de pe piata romaneasca au incheiat prima jumatate a anului cu o crestere medie a unitatilor de fond de 5,1%, conform Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), fata de o rata a inflatiei de 4,1% pe aceeasi perioada.

Un depozit bancar constituit pe sase luni la inceputul anului ar fi adus un castig de 7-8%, insa investitorii in fonduri au avantajul ca isi pot retrage banii oricand fara a pierde castigurile acumulate, doar platind eventual un comision de rascumparare. De la inceputul anului dobanzile de pe piata monetara au scazut cu aproximativ jumatate, astfel ca in prezent un depozit bancar pe un an intreg aduce un randament de 7-8%.

Fondurile au reusit sa depaseasca si luna trecuta usor inflatia, cu o crestere medie de 0,43%, fata de o rata a inflatiei de 0,3%.

Cel mai performant fond de la inceputul anului este KD Maximus, administrat de slovenii de la KD Investments, cu o crestere de 12,8% a unitatii de fond.

Fondul a beneficiat de pe urma cresterii puternice a actiunilor cotate de la Bursa, in primele doua luni ale anului, dupa care a inceput sa isi reduca expunerea pe actiuni cotate.

Fondul detinea la finalul lunii trecute doar aproximativ un sfert din activul plasat in actiuni cotate.

O politica similara de plasament a avut si BCR Dinamic, administrat de societatea specializata a BCR si care a inregistrat o crestere de 10,9% in primul semestru.

Pe locul a treilea s-a situat un alt fond de actiuni, Omninvest, administrat de SIRA, cu o crestere de 10,7% in primele sase luni, desi fondul si-a mentinut ponderea plasamentelor in actiuni relativ constanta in prima parte a anului, la doua treimi din valoarea activului.

Cele mai performante fonduri luna trecuta au fost tot ale unor fonduri cu plasamente pe actiuni, pe fondul evolutiei oscilante a actiunilor de la Bursa. Alte fonduri care au investit in actiuni cotate au iesit insa in pierdere.

Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante actiuni, a crescut in iunie cu 3,2% dupa ce atinsese la finalul lunii mai valoarea de la finalul anului 2004. Multe dintre fonduri au profitat insa in prima parte a anului de cresterea SIF-urilor, care au urcat in medie cu peste 40% in acest an.

Fondul Integro, a carui administrare a fost preluata recent de CA IB Asset Management, societatea de administrare a investitiilor din grupul HVB, a adus luna trecuta investitorilor un castig de 1,5%.

Integro are o structura diversificata a plasamentelor. CA IB Asset Management a preluat Integro alaturi de alt fond, Stabilo, de la Quadrant Asset Management. Cele doua societati urmeaza sa fuzioneze.

Randamentele aduse de fondurile cu profil monetar au variat intr-o plaja destul de larga in primele sase luni, fiind cuprinse intre 10,1% in cazul Fortuna Gold, administrat de Target Asset Management, si 4,1% in cazul fondurilor Simfonia 1, administrat de SG Asset Management, societatea de administrare a BRD- SocGen, si fondul Tezaur administrat de Certinvest, societate controlata de Fondul Romano - American pentru Investitii.

Activele totale ale fondurilor mutuale, inclusiv cele doua fonduri inchise de pe piata DePfa Money Market si Smart Invest, s-au ridicat la finalul lunii trecute la 91 milioane de euro, in crestere cu doar 0,7% fata de luna precedenta.

Numarul investitorilor a scazut luna trecuta cu 83 pana la 68.384. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO