Companii

Investitorii straini au ?tinut" Bursa in septembrie

02.11.2004, 00:00 11

Investitiile straine nete de la Bursa de Valori Bucuresti au inceput sa isi revina in luna septembrie, dupa ce ultimele doua luni de vara insemnasera pe piata actiunilor intrari mai reduse de capital strain si o tendinta de stationare a preturilor actiunilor.
Tendinta de stationare a preturilor actiunilor a continuat si in septembrie, cand multi dintre brokeri vorbeau despre posibilitatea unor corectii, dar ordinele de cumparare venite din strainatate au  impiedicat scaderea preturilor. In octombrie piata a revenit pe o tendinta puternica de crestere, iar brokerii  spun ca investitorii straini au adus pe piata si mai multi bani.
Investitiile straine nete de la Bursa de Valori (cumparari minus vanzari) au insumat 3,2 milioane de euro in luna septembrie, ponderea investitorilor straini in totalul tranzactiilor de pe piata revenind la valorile din primavara acestui an.
In septembrie, strainii au cumparat de la Bursa actiuni in valoare de 7,7 milioane de euro, valoarea actiunilor vandute in aceeasi perioada ridicandu-se la 4,5 milioane de euro. In august, valoarea investitiilor nete pe Bursa fusese negativa, strainii vanzand atunci cu 200.000 de euro mai mult decat au cumparat.
Ponderea investitorilor straini a revenit, de asemenea, la valorile din primavara acestui an. Tranzactiile de cumparare ale investitorilor straini au reprezentat in septembrie 25% din valoarea tranzactiilor de pe piata. In lunile de vara ponderea strainilor in tranzactiile de cumparare de pe piata se redusese pana sub 15% in luna august.
"Era de asteptat sa inceapa sa vina bani din strainatate la Bursa. Pietele externe aduc randamente foarte mici, iar piata romaneasca de capital are inca potential de crestere," spune Octavian Dragolea, directorul societatii de brokeraj European Securities. El spune ca se asteapta ca statisticile Bursei de Valori sa indice pentru luna octombrie o valoare si mai mare a investitiilor straine nete.
Luna trecuta indicele BET, care urmareste cele mai importante actiuni cotate la Bursa de Valori a urcat cu aproape 20% pe fondul unei cresteri semnificative a valorii tranzactiilor. Daca in septembrie pe Bursa, valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 30 de milioane de euro, in octombrie, tranzactiile de pe piata au totalizat aproape 90 milioane de euro. Ordinele mari de cumparare aparute pe piata luna trecuta s-au orientat in special spre companiile care inregistreaza de obicei o lichiditate semnificativa si fluctuatii reduse ale preturilor de tranzactionare. "Strainii prefera de obicei actiunile cu un grad mare de stabilitate a preturilor pentru ca isi calculeaza de obicei riscul pe care si-l asuma," spune Dragolea. Cele mai mari ordine de cumparare de luna trecuta s-au orientat catre actiunile Petrom, cele ale BRD, ale Rompetrol Rafinare (Petromidia) si Banca Transilvania. Alaturi de acestea luna trecuta s-au mai transferat si pachete semnificative din actiunile producatorului de piese auto Compa Sibiu.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO