Companii

Ioan Popa a investit in imobiliare banii incasati din vanzarea Pangram Resita

Ioan Popa a investit in imobiliare banii incasati din vanzarea Pangram Resita

Ioan Popa, directorul general si fostul actionar majoritar al Pangram Resita: Deoarece am intuit inca din august-septembrie ca unda de soc a crizei mondiale va afecta indiscutabil sectorul in care activam, la inceputul lunii octombrie am decis redimensionarea partii rezidentiale de la 108 la 71 de apartamente.

23.11.2008, 15:01 965

Ioan Popa, directorul general si fostul actionar majoritar al celui de-al treilea producator local de paste fainoase Pangram Resita, a investit o parte din banii obtinuti in urma vanzarii pachetului majoritar al Pangram intr-un complex rezidential de 12 mil. euro in centrul orasului Resita.

Proiectul Resita First, a carui constructie a fost demarata in luna august a acestui an, va deveni operational in decembrie anul viitor.
"Decizia de a intra pe piata imobiliara a pornit de la trendul ascendent al acestui sector, in perioada in care am cedat o cota de actiuni din compania Pangram Monte Banato (iunie 2007 - n.r.)", declara Ioan Popa, care detine in prezent 60% din proiectul imobiliar Resita First, restul de 40% din titluri fiind detinute de alti doi actionari, ale caror nume nu a dorit sa le dezvaluie.
In vara anului trecut, omul de afaceri Ioan Popa a vandut 60% din actiunile companiei Pangram, producatorul brandului de paste Monte Banato, grupului italian Foodco, unul dintre cei mai importanti producatori italieni de croissante, intr-o tranzactie estimata la aproximativ 10 mil. euro. Omul de afaceri a luat hotararea de a vinde pachetul majoritar din Pangram ca urmare a incetinirii ritmului de crestere al companiei in lipsa unor fonduri care sa sustina dezvoltarea Pangram. "La vremea respectiva detineam deja o parte din terenul de 5.000 de metri patrati pe care urma sa dezvoltam primul proiect imobiliar privat din Resita, oras in care cotatia din ultimii ani a spatiilor locative era in continua crestere", povesteste Popa.
Ceea ce l-a atras la acest proiect a fost faptul ca era o imbinare intre un centru rezidential cu 108 apartamente si galerii comerciale cu un spatiu inchiriabil de circa 4.000 de metri patrati intr-o zona centrala in care chiriile pot ajunge la 30-35 de euro pe metrul patrat.
"Deoarece am intuit inca din august-septembrie ca unda de soc a crizei mondiale va afecta indiscutabil sectorul in care activam, la inceputul lunii octombrie am decis redimensionarea partii rezidentiale de la 108 la 71 de apartamente. Am redus astfel costurile totale cu circa 25%, fapt ce a dus la o relaxare din punct de vedere al finantarii", spune el.
In acest moment, sunt deja rezervate 35 de apartamente, adica jumatate din acest complex, actionarii proiectului Resita First fiind in negocieri avansate cu cateva companii din sectorul fast-food si retail, ale caror nume Popa nu le-a dezvaluit, pentru inchirieri in galeriile comerciale.
"Targetul de cumparatori pe zona rezidentiala este constituit de familiile cu venituri medii spre inalte si de cele din clasa medie, cu aspiratii la un confort si o siguranta sporita. Este prima locatie cu parcaje subterane, securizare video interna si externa a ansamblului si servicii de administrare a cladirii din Resita", afirma actionarul majoritar al proiectului.
In ceea ce priveste preturile pe care intentioneaza sa le obtina la vanzarea apartamentelor, Popa sustine ca sunt intre 950-1.100 de euro pe metrul patrat, ceea ce ar aduce o marja de profit de 18-22%, potrivit estimarilor sale. "Cred ca una din cauzele pentru care piata imobiliara este astazi afectata atat de mult in Romania este strict legata de preturile la care s-a ajuns in unele zone, respectiv 1.700-2.200 de euro pe metrul patrat", estimeaza Popa.
Omul de afaceri a adaugat ca din cele sapte-opt banci cu care au fost pornite negocieri de finantare a acestui proiect, doar doua dintre ele sunt implicate acum in finantarea lui, BCR si BRD.
Cu toate ca recunoaste ca piata imobiliara va fi unul dintre primele segmente afectate de criza financiara, dar si ca exista posibilitatea de a reduce "turatia motoarelor" in cadrul acestui proiect daca acest lucru va fi necesar, Popa sustine ca aceasta criza financiara va avea si aspecte pozitive.
"Criza va determina o reasezare a preturilor in zone si sectoare in care acestea au evoluat in ultimii doi-trei ani de o maniera inexplicabila economic, ca petrolul, otelul, cimentul, terenurile sau cerealele, explicatia cererii crescute fiind inacceptabila. De asemenea, va urma o triere severa a companiilor, legata de capacitatea managerilor sau a actionarilor de a reactiona la aceste modificari profunde ale mediului in care activeaza", declara Popa.
Ioan Popa detine in continuare 40% din actiunile Pangram, in cote egale impreuna cu directorul economic al companiei, Ica Jura. Cei doi vor continua sa detina functiile de director general, respectiv director economic, timp de patru ani de la momentul incheierii tranzactiei, ca urmare a contractului incheiat la momentul tranzactiei cu Foodco Italia. Potrivit informatiilor Ministerului Finantelor, Pangram a finalizat anul 2007 cu afaceri de 14,5 mil. euro si un profit de 52.000 de euro.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO