Companii

Iordache, Blue Air: Momentan nu suntem in negocieri pentru vanzarea companiei

11.02.2008, 20:19 44

Actionarul majoritar al operatorului aerian low-cost Blue Air, Nelu Iordache, spune ca in momentul de fata nu este in negocieri pentru vanzarea companiei si ca nu mai este nevoie sa atraga un investitor din exterior in actionariatul companiei.
"Am atras finantarile necesare pentru achizitia aeronavelor Boeing, in urma unei majorari de capital de 6 mil. euro facuta de Romstrade, care detine acum un pachet de 10% la Blue Air, si de Gheorghe Racaru, directorul general al companiei, care a preluat un pachet similar", a declarat Nelu Iordache, care dupa aceasta majorare mai detine in mod direct 80% din actiuni la Blue Air. Romstrade este o companie de constructii de drumuri si poduri, controlata tot de omul de afaceri Nelu Iordache.
Conducerea companiei Blue Air a fost anul trecut in discutii pentru vanzarea cu operatorul aerian elen Aegean Airlines, iar in urma cu doi ani au mai avut loc negocieri in acest sens si cu operatorul ungar Wizz Air. Potrivit lui Iordache, pretul cerut pe Blue Air depasea 30 de milioane de euro. Negocierile cu compania elena au fost insa intrerupte, aportul de capital social de sase milioane de euro eliminand pentru moment optiunea de vanzare. "Trebuia sa vindem o parte din actiuni pentru a achizitiona mai multe aeronave. In momentul in care s-a rezolvat problema finantarii, nu se mai pune problema nici a vanzarii companiei, nici a unui pachet de actiuni", spune Catalin Ilie, deputy general manager al Blue Air.
Nici listarea la Bursa, o alta varianta luata in calcul de Blue Air pentru atragerea de lichiditati, nu mai este o solutie, in conditiile in care de la inceputul anului bursa a fost pe scadere. "Momentan nu avem niciun gand sa ne listam la Bursa. Compania merge, angrenajul este format, deci nu vad de ce ne-am lista la Bursa, mai ales ca Bursa nu este un element sigur", a adaugat Ilie.
Blue Air isi va mari in acest an flota cu doua aeronave Boeing 737, cu o capacitate de 189 de locuri, investitie care se ridica la aproximativ 150 mil. euro. In prezent flota Blue Air este compusa din cinci aeronave.
Piata low-cost locala s-a dublat in ultimii ani odata cu intrarea unor noi operatori si cu dezvoltarea celor deja existenti.
Alaturi de Blue Air pe piata mai opereaza companii precum Wizz Air, MyAir, Sky Europe, easyJet, Germanwings, iar din luna aprilie va opera curse in si dinspre Romania si cel mai mare operator low cost din Europa, Ryanair.
Ilie estimeaza ca anul acesta segmentul low-cost va atinge 40% din piata aeriana locala. "Vrem sa atingem 25% din totalul pietei aeriene, cu un trafic de 1,2 milioane de pasageri in 2008. Daca in prezent avem o medie de 150 de zboruri saptamanale, in care sunt incluse si cursele charter, in vara vom ajunge la 180-190 de zboruri, in functie de contractele pe care le vom avea cu tour-operatorii", a precizat Ilie.
Potrivit unor declaratii anterioare ale oficialilor companiei, zborurile charter contribuie anual cu peste 10% la afacerile companiei.
Blue Air estimeaza pentru anul acesta un rulaj de 120 mil. euro, rezultatele preli-minare pentru 2007 fiind de 90 mil. euro.

Blue Air in cifre:
Compania vrea sa atinga un trafic de 1,2 milioane de pasageri in acest an, fata de 900.000 de pasageri transportati anul trecut
Blue Air isi va mari in acest an flota cu doua aeronave Boeing 737, investitie de aproximativ 150 mil. euro.
Dupa ce in ultima perioada si-a dublat afacerile de la an la an, Blue Air estimeaza pentru 2008 un rulaj de 120 mil. euro, doar cu 30% mai mare fata de 2007
Iordache evalueaza Blue Air la peste 30 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO