Companii

Iunie aduce primele scaderi ale marcilor japoneze pe piata locala

Iunie aduce primele scaderi ale marcilor japoneze pe piata locala

Honda CR-V

13.07.2007, 20:26 14

In primele sase luni ale anului constructorii japonezi prezenti pe piata auto locala (Nissan, Honda si Toyota) au comercializat in total 6.509 de unitati, in crestere cu peste 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Vanzarile de automobile ale constructorilor japonezi au inregistrat usoare scaderi in iunie fata de luna anterioara, cea mai mare scadere fiind inregistrata de Nissan, urmat de Honda.
Nissan a comercializat pe piata locala 193 de autovehicule in iunie, in scadere fata de cele 243 de unitati vandute in luna precedenta. In primul semestru, vanzarile Nissan au ajuns la nivelul de 1.240 de unitati in crestere usoara fata de cele 1.234 comercializate in primele sase luni ale anului trecut. Cresterea vanzarilor s-a aflat sub media pietei din cauza scoaterii din fabricatie a modelelor Almera si Primera care inregistrau volumul cel mai ridicat, potrivit lui Ionut Gheorghe, brand manager Nissan.
Modelul Nissan Almera a fost scos din fabricatie in toamna anului trecut, in timp ce productia lui Primera, modelul de segment mediu al constructorului, a fost stopata in primavara acestui an. In luna iunie au fost livrate ultimele 17 unitati, in timp ce la nivelul lunii aprilie vanzarile acestuia ajungeau la peste 110 modele. In luna august Nissan va lansa modelul de segment compact Tiida, disponibil in doua variante de caroserie, hatchback cu cinci usi si sedan.
Cel mai bine vandut model al gamei in prima parte a anului a fost Primera cu 381 de unitati, urmat de Navara cu 298. La sfarsitul lunii aprilie Nissan a lansat in Romania crossoverul compact Qashqai, de la lansarea acestuia fiind livrate 133 de unitati si inregistrandu-se alte 300 de comenzi, depasind estimarile initiale de 400 de unitati pentru 2007.
Vanzarile Honda in luna iunie au scazut cu 16% fata de luna precedenta la 152 de unitati. In primele sase luni ale anului, Honda Trading Romania a comercializat 796 de unitati, cele mai mari vanzari fiind inregistrate in luna mai, cu 181 automobile. Cel mai bine vandut model al gamei a fost CR-V, noul SUV compact lansat pe piata locala la inceputul acestui an cu 279 de unitati, urmat de Civic cu 249 de modele si Accord, sedanul de segment mediu al constructorului, cu 205 unitati.
In luna septembrie pe piata romaneasca va fi lansata si Honda Civic Hybrid, in versiunea cu patru usi. Pretul de baza va fi de 23.776 euro, cu TVA. In total, cei de la Honda Trading Romania, reprezentantul oficial al constructorului nipon pe piata locala, vor importa in acest an 40 de unitati din versiunea hibrida.
In timp ce vanzarile Nissan si Honda nu au depasit in luna iunie pragul de 200 de unitati, Toyota a inregistrat la nivelul lunii iunie vanzari de pana la de patru ori mai mari, de 836 de unitati, dar in usoara scadere fata de cele 844 masini comercializate in luna mai. Per total, in primele sase luni vanzarile Toyota au ajuns la 4.423 autovehicule, in crestere cu 76% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Lexus, brandul de lux al grupului Toyota, a inregistrat vanzari de 50 de unitati in prima jumatate a anului, dintre care 17 in luna iunie. Cele mai bine vandute modele in primele sase luni au fost Yaris, cu 926 unitati, Avensis cu 880 si Corolla cu 857 unitati.
In luna iunie Toyota a comercializat sase unitati din modelul hibrid Prius, spre deosebire de primele cinci luni cand nu s-a vandut decat un singur automobil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO