Companii

Josef Goschy isi evalueaza lantul hotelier la 367 mil. euro

26.02.2008, 20:15 36

Omul de afaceri timisorean Josef Goschy, care este momentan hotelierul cu cele mai multe camere de pe piata romaneasca, spune ca va scoate la vanzare zece active - hoteluri, campinguri si terenuri - pentru a-si finanta achizitia complexului Amfiteatru-Belvedere-Panoramic de la Olimp, care a majorat cu peste 30% valoarea lantului sau hotelier.
"La sfarsitul lui 2008, cu toate investitiile pe care le voi face, voi avea 3.550 de camere care vor valora 550 de milioane de dolari (367 mil. euro)", spune Josef Goschy, presedintele si actionarul majoritar al grupului Unita Turism.
Cu 3.550 de camere de hotel, Josef Goschy i-a devansat pe fratii Ioan si Viorel Micula, proprietarii grupului European Drinks, care concentrau inainte de decembrie 2007 cele mai multe camere de hotel (3.200).
Josef Goschy a castigat complexul din Olimp in decembrie 2007, la licitatia cu strigare organizata de AVAS, devansand concurenti precum SIF Transilvania (actionarul minoritar al complexului de la Olimp) si grupul Majestic, controlat de omul de afaceri Mohamad Murad. Josef Goschy considera ca achizitia acestui complex a crescut cu o treime valoarea lantului sau hotelier.
Anul trecut, cifra de afaceri a Unita Turism a fost de 15 milioane de euro, iar jumatate din aceasta suma a fost profit net.
Omul de afaceri spune ca doreste sa vanda cateva active pentru a finanta achizitia complexului hotelier Amfiteatru-Panoramic-Belvedere de la Olimp. Hotelurile Onix si Safir din statiunea Cap Aurora, campingurile de la Cluj si Targu Mures si un teren din centrul orasului Cluj se afla pe lista de active de vanzare a omului de afaceri Josef Goschy.
"Voi vinde cateva din aceste active - mai ales cele care nu sunt foarte importante pentru dezvoltarea viitoare a grupului, precum campingurile sau niste terenuri - pentru a plati cele 22 de milioane de euro la AVAS (contravaloarea celor trei hoteluri - n.red.), dar pentru a-mi ramane si bani pentru investitii", spune Goschy.
Odata cu preluarea complexului din Olimp, Josef Goschy devine unul dintre cei mai importanti hotelieri de pe litoral, concentrand trei hoteluri in Mamaia (Comandor, Amiral si Orfeu), trei in Olimp (Amfiteatru, Belvedere, Panoramic) si doua in Cap Aurora (Onix si Safir). Cel mai important concurent al lui Josef Goschy pe litoral este omul de afaceri de origine libaneza Mohamad Murad, care are trei hoteluri reunite sub brandul Majestic (in Mamaia, Jupiter, Olimp), un complex cu apartamente de vacanta la Navodari (Coral Beach) si un proiect de constructie, la Navodari, a unei statiuni care se va numi "Mica Europa" si ar trebui sa se intinda pe o suprafata de sase hectare.

Cititi mai multe despre cum a devenit Josef Goschy cel mai mare hotelier din Romania in editia din aceasta saptamana a revistei BUSINESS Magazin

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO