Companii

KazMunaiGaz mai are 5 luni sa decida daca ia tot Rompetrolul

15.01.2008, 18:30 10

KazMunaiGaz (KMG), compania kazaha de stat care a cumparat in vara anului trecut 75% din grupul petrolier Rompetrol condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, are o optiune pentru cumpararea integrala a Rompetrol care expira la noua luni de la data anuntarii achizitiei, au declarat pentru ZF oficialii companiei.
Tinand cont ca tranzactia dintre cele doua parti a fost anuntata in luna august a anului trecut, kazahii mai au cinci luni la dispozitie sa se hotareasca daca vor tot grupul Rompetrol.
KMG deja a obtinut un credit de 3,1 mld. $, ceea ce-i asigura destule lichiditati pentru achizitia integrala a Rompetrol.
"Scopul acordarii acestei facilitati este finantarea achizitiei directe sau indirecte a pana la 100% din actiunile Rompetrol Group de la Rompetrol Holding, precum si pentru alte obiective generale ale companiei", precizeaza grupurile financiare care au intermediat acordarea facilitatii de credit (ABN Amro, Calyon si Credit Suisse).
"In acest moment KMG a achizitionat 75% din grupul Rompetrol. Potrivit acordului semnat, KMG are o optiune prin care poate achizitiona si restul de 25%, dar nu am luat o decizie in acest sens, deocamdata. KMG a platit integral pentru cele 75% din actiunile cumparate. Restul de 25% din actiuni sunt tinute pana la expirarea optiunii de cumparare care are un termen de noua luni de la data achizitiei", a declarat Arzhan Takachakov, purtatorul de cuvant al KMG.
"Nu am avut negocieri privind vanzarea a mai mult de 75% din grupul Rompetrol", a declarat Dinu Patriciu, presedintele grupului.
Potrivit acestuia, plata integrala pentru aceasta tranzactie a fost facuta in momentul in care s-au indeplinit toate conditiile necesare validarii acestui deal, respectiv aprobarea tranzactiei de catre Comisia Europeana, in noiembrie 2007.
"Imprumutul inseamna o refinantare a tranzactiei", a mai precizat Patriciu.
Creditul contractat de KMG este pe o perioada de 364 de zile, fiind un asa-numit credit punte, adica un imprumut pe termen scurt sau mediu acordat unei companii sau unei persoane fizice pana cand aceasta reuseste sa isi asigure finantare permanenta.
La sfarsitul lunii august 2007, firma Rompetrol Holding, din Elvetia, controlata de omul de afaceri roman Dinu Patriciu, a incheiat un acord pentru vanzarea catre compania KazMunaiGaz a unei participatii de 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda. Intreg grupul a fost evaluat la 3,6 mld. dolari, valoarea tranzactiei fiind estimata la 2,7 mld. dolari. Aceasta suma nu a fost confirmata de niciuna dintre cele doua parti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO