Companii

KPMG: Piata imobiliara asteapta dezvoltatorii puternici

23.03.2007, 17:54 11

Aderarea la Uniunea Europeana transforma Romania intr-o tinta pentru jucatorii straini puternici, care deruleaza investitiile pe perioade extinse.
"Dezvoltatorii care au venit pana acum in Romania sunt antreprenori, care intentionau sa scoata profit intr-un timp cat mai scurt. Odata cu intrarea in Uniunea Europeana vor veni tot mai multi investitori care intentioneaza sa dezvolte proiecte pe termen lung", a declarat Victor Kevehazi, senior partner in cadrul companiei de consultanta KPMG Romania.
Insa multi dintre investitorii puternici specializati in real estate renunta sa investeasca pe piata locala, in favoarea altor tari din regiune, unul dintre motive fiind sistemul fiscal complicat.
"In Romania dureaza foarte mult perioada in care se incheie o tranzactie pe piata imobiliara. De exemplu, am avut un client, un dezvoltator strain cu experienta care era interesat sa investeasca pe piata romaneasca, insa a decis sa se retraga din cauza problemelor de ordin tehnic si fiscal pe care le-a intampinat", precizeaza Kevehazi.
Astfel, Romania se va afla in urmatorii ani intr-o competitie continua cu celelalte tari din regiune. "Insa nu ar trebui sa ne comparam doar cu tarile din apropiere si ar trebui sa ne promovam puternic pentru a deveni un competitor serios pentru tarile anglo-saxone, Rusia sau Franta , atunci cand un investitor decide sa investeasca in real estate", explica Kevehazi. In plus, preturile locuintelor au crescut foarte mult in ultimii doi ani, fapt care nu sprijina tinerii sa-si cumpere case. "Una din solutiile la care se va recurge, asa cum s-a intamplat si in alte tari din Europa Centrala, este sa se construiasca case mai ieftine din materiale prefabricate, care sa coste maximum 1.000 de euro pe metrul patrat", spune el.
Reprezentantul KPMG considera ca riscurile unei investitii pe piata imobiliara romaneasca sunt ridicate, insa si castigurile sunt superioare celor din tarile dezvoltate. "Daca sistemul fiscal nu va fi pus la punct, riscul de tara va creste, iar acest lucru va conduce la majorarea costurilor pentru finantarea investitiilor. In acest caz, dezvoltatorii ar putea decide sa investeasca in tari precum Germania, care sunt in revenire de forma, unde pot obtine un randament sigur de pana la 5%", afirma Kevehazi.
Compania de consultanta si audit KPMG Romania a obtinut anul trecut venituri brute in valoare de 18 milioane de euro, in crestere cu 29% fata de 2005. In prezent, firma de consultanta are 400 de angajati in Romania si Republica Moldova, dintre care 12 sunt parteneri (pozitie de top-management in cadrul companiei). Pentru ca numarul de angajati a crescut constant in ultimii ani, KPMG a decis sa-si extinda operatiunile intr-un nou sediu, in parcul logistic Victoria Business Park din Capitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO