Companii

Kvaerner IMGB a fost afectat de scaderea dolarului

07.03.2005, 00:00 19

Producatorul roman de utilaj greu Kvaerner IMGB a inregistrat anul trecut un profit net de 600.000 de dolari (480.000 de euro) in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IAS). Profitul este similar cu cel pe care compania il obtinuse cu un an in urma.


Situatiile financiare ale produ-catorului de utilaj greu in standardele romanesti de contabilitate (RAS) au fost insa afectate de pe urma evolutiei cursului leu-dolar.


"Pe RAS am avut o pierdere destul de mare din cauza revigorarii leului. A trebuit sa inregistram o diferenta negativa din majorarea de capital de anul trecut si am inregistrat practic o pierdere de 700 de lei pentru fiecare dintre cei 57 de milioane de dolari (in total 40 mld. lei, 1,45 mil. $ - n. red.) cu care actionarul nostru majoritar a venit ca aport", explica Florin Antonescu, directorul general al companiei.


IMGB este detinuta in proportie de peste 99% de grupul norvegian Aker Kvaerner, care a majorat anul trecut capitalul social al companiei cu 57 de milioane de dolari (44 de milioane de euro) dupa ce a renuntat la ideea de a vinde IMGB. Majorarea s-a realizat prin conversia in actiuni a unor credite mai vechi acordate de actionarul majoritar.


Norvegienii anuntasera in 1999, la mai putin de un an de la sem-narea contractului de privatizare, ca se afla in cautarea unui investitor strategic care sa preia IMGB si obligatiile asumate in cadrul contractului de privatizare.


IMGB a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 26 de milioane de euro, in crestere cu peste 40% in euro fata de anul precedent. Pentru acest an, compania are comenzi in valoare de 27 de milioane de euro si ar putea majora valoarea productiei cu alte 5 milioane de euro, in cazul in care va gasi suficient capital de lucru pentru a putea onora si aceste comenzi venite de la clienti. "Ne-am propus in buget un profit de 2,5 milioane de dolari (1,9 milioane de euro) pentru anul acesta", spune directorul companiei.


Investitiile programate de IMGB anul trecut s-au ridicat la aproape doua milioane de euro, fiind orientate spre imbunatatirea conditiilor de munca si mediu, reducerea consumurilor energetice si cresterea productivitatii.


Peste 90% din productia com-paniei are destinatie piata externa, printre statele vizate numarandu-se China si SUA, precum si tari din Europa, Asia si America de Sud.


Pe plan extern, Kvaerner IMGB participa, in calitate de subcontractor, la construirea celei mai importante hidrocentrale din lume - Trei Defilee din China. Societatea din Bucuresti este partenera companiilor Alstom, Harbin Electric (China) si Dusan (Coreea de Sud), carora le va livra, pana la sfarsitul anului 2006, o serie de turbine cu care va fi echipata hidrocentrala.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO