Companii

La ce curs de schimb isi fac companiile locale bugetul pentru anul viitor

La ce curs de schimb isi fac companiile locale bugetul pentru anul viitor

1: Ioan Nani, directorul general al Antibiotice IasI: Suntem aproape de finalizarea bugetului pentru 2010. Este mai complicat ca in anii trecuti, din cauza gradului de predictabilitate foarte scazut. 2: Dan Sucu, presedintele Mobexpert: Nu mai e vremea de facut prognoze. Si inainte prognozele erau facute ca sa fie distruse. 3: Dan Ostahie, proprietarul grupului Altex: Cand vine vorba de scenarii pentru bugetul anului viitor, nu cred in planurile A, B sau C. Avem un plan, dar inainte de a-l publica asteptam mai multi indicatori.

29.10.2009, 23:30 34

Bugete in lei, planificari lunare sau un curs de schimb careurca pana la 5 lei pentru un euro sunt principalele variante pecare managerii companiilor locale le iau in calcul pentru 2010.

Dupa ce 2009 a fost lipsit complet de predictibilitate, iarbugetele din orice industrie au fost date peste cap si de zeci deori, creionarea bugetului pentru anul viitor pare mai degraba unjoc de noroc. Si cu toate acestea, managerii incearca un astfel deexercitiu in aceste zile, iar principala necunoscuta de care selovesc este evolutia cursului de schimb leu - euro.

"Nu stiu ce se va intampla in 2010, dar ca sa fiu intr-o zonacat mai aproape de realitate iau in calcul un curs mediu de 4,7lei/euro. Estimez ca va mai scadea piata de fashion fata de anulacesta, iar tendinta se va mentine si in alte industrii, precum ceaa mobilei, IT, electrocasnice cu circa 10%, in conditiile in carein 2009 s-a diminuat cu 30-40%", spune Vicentiu Zorzolan,administratorul AAV Group, care detine Esprit, Springfield sauCortefiel.

In industria de petrol, cursul de schimb determina pierderilunare de milioane de dolari.

"Ne ingrijoreaza evolutia cursului valutar. Din cauza cursuluivalutar am pierdut in primele 9 luni ale anului 22 de milioane dedolari. Ma tem de un curs de 4,5 lei pe euro pentru sfarsitulanului si ma mai tem de situatia dolarului american", afirmaConstantin Tampiza, director general al Lukoil Romania, unul dintrecei mai mari jucatori de pe piata petroliera cu afaceri de 932 mil.dolari in primele noua luni ale acestui an.

Printre companiile al caror buget a fost serios dat peste cap inacest an se numara Centrofarm, care este la varianta cu numarul 33sau Rafar, divizia de fashion a RTC, care este la al saselea plan.Omul de afaceri George Copos a ajuns la a treia varianta de bugetpentru firmele din grupul Ana Holding, iar salariile sunt platitein functie de cursul leu - euro, inghetat la sub 4 lei.

"Anul acesta am schimbat bugetul de trei ori, probabil si anulviitor vom face la fel, dar deocamdata avem doua modele de buget,unul realist, care prevede o scadere de 10% si unul pesimist, cuscadere de peste 10% si un curs de 4,7-4,8.

Nu vad nicio imbunatatire pentru ca in tara asta nu se intamplanimic. Nu avem nicio actiune la nivel guvernamental. Sunt doarinactiuni care nu pot conduce decat la deteriorarea situatiei.Chiar daca s-ar lua masuri, efectele acestora nu se vor vedea decatpeste 10 luni, un an", a mai spus Zorzolan de la AAV Group.

O plaja mare de variatie este luata in calcul si de Ostahie dela Altex.

"In momentul de fata nu ne-am propus un curs fix. Am realizat oprognoza la un nivel de 4,5 lei/euro, iar plaja de oscilatieurmarita este de 4,2 - 4,5 lei/euro", spune Dan Ostahie,proprietarul grupului Altex. In 2008 Altex a ocupat prima pozitiein retailul electroIT cu vanzari de 344 mil. euro. In primele treitrimestre din 2009 vanzarile Altex au scazut cu circa 50%, la 124mil. euro.

In farma, companiile vad cursul la 4,8 lei

Printre industriile in care estimarea unui curs corect estecruciala se numara cea farmaceutica, in conditiile in caremajoritatea produselor provin din import. "Vom lucra cu doua ratede schimb: 4,5 lei pentru un euro in prima jumatate a anului si 4,8lei pentru un euro in a doua jumatate. In acest fel, vom fipregatiti in situatia in care cursul de schimb va suferi o usoaradepreciere in a doua jumatate a anului din cauza deteriorariieconomiei", a spus Dimitris Sophocleous, CFO al A&D Pharma.Grupul este cel mai mare jucator din industria de medicamente, cuafaceri de 232,9 mil. euro in prima jumatate a acestui an.

Sophocleous a mai explicat faptul ca grupul farmaceutic are unbuget construit lunar, dar si o proiectie pana in 2012. Tot inindustria farmaceutica, Ioan Nani, directorul general alproducatorului Antibiotice Iasi, merge pe un curs de schimb de 4,25lei pe euro.

"Suntem aproape de finalizarea bugetului pentru 2010. Este maicomplicat ca in anii trecuti din cauza gradului de predictibilitatefoarte scazut. Piata farma se va restarta destul de greu anulviitor, iar noi estimam ca acest lucru se va intampla in perioadaaprilie -mai", spune Nani.

Antibiotice are doua variante de buget, iar cea pesimistaprevede o stagnare a afacerilor. In ceea ce priveste variantaoptimista, de crestere, Nani spune ca sunt multe elemente caretrebuie in luate, inclusiv evolutia a pietei, care esteincerta.

Si Dragos Simion, membru al consiliului de administratie alFlamingo, afirma ca lucreaza cu scenarii, in care merge pe ovarianta conservatoare si un scenariu "mainstream". "Putem vedeacursul la un nivel de 4,5 lei/euro, dar nu mult peste", afimaSimion.

Pe de alta parte, alti oameni de business nu sunt adeptii maimultor variante. Printre ei se numara Dan Ostahie de la Altex.

"Cand vine vorba de scenarii pentru bugetul anului viitor, nucred in planurile A, B sau C. Avem un plan, dar inainte de a-lpublica asteptam mai multi indicatori. Anul acesta, datoritaprocesului de restructurare am modelat un plan de afaceri pentru operioada mai lunga, de cinci ani, care tine cont de efectele crizeipentru urmatorii 2-3 ani", spune el.

Bugetul in lei, o solutie de criza pentru antreprenoriiromani

Variantele in lei sunt o solutie vazuta in principal deantreprenori romani precum Dan Sucu (Mobexpert) sau Radu Enache (lantul hotelier Continental)

Grupul Mobexpert merge incepand cu acest an pe variantabugetelor trimestriale, iar estimarile sunt facute in lei .

"Nu mai e vremea de facut prognoze. Si inainte prognozele eraufacute ca sa fie distruse. In 2010 pregatesc compania pentruafaceri similare cu cele de anul acesta", spune Sucu.

Anul trecut, Mobexpert a rulat afaceri de 169 de milioane deeuro, iar pentru 2010 si 2011 omul de afaceri "spera" la un nivelal businessului similar cu cel din 2009. Cu toate acestea, situatiaa fost mai incerta anul trecut, din punctul de vedere al bugetului,spun companiile.

"Perioadele acestea de volatilitate sunt nefaste din toatepunctele de vedere, dar dureaza putin. A fost mai periculoasasituatia de la inceputul acestui an, pentru ca temerea era maimare, si nu stiam ce prag sa alegem. De regula hedgingul te ajutasa elimini riscul, dar trebuie sa ai tinte rezonabile", afirmaSimion de la Flamingo.

In industria auto, printre cele mai afectata de criza, jucatoriivad cursul leu -euro la un nivel de 5 lei anul viitor.

Ce spun companiile

4,2 leipe euro, reprezinta cel mai mic curs de schimb luat in calcul;

5 lei peeuro, reprezinta cel mai ridicat nivel pentru euro;

2variante de buget, reprezinta alternativa pentru care au optat ceimai multi manageri;

33,numarul de revizuiri de buget realizat de Centrofarm in acestan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO