Companii

La patru luni de la plecarea lui Drăgan, Coca-Cola are tot şef interimar. Va rămâne misteriosul Michalis Imellos la conducere?

La patru luni de la plecarea lui Drăgan, Coca-Cola are tot şef interimar

Autor: Ioana David

06.10.2011, 00:08 518

Coca-Cola HBC România, cel mai mare jucător pe piaţa băuturilor din România, cu afaceri de peste 400 mil. euro anul trecut, intră în a patra lună în care directorul general interimar este Michalis Imellos, managerul care ocupă această poziţie după plecarea fostului şef, Călin Drăgan, în Japonia.

Schimbarea la vârful îmbuteliatorului a avut loc după ce în luna iulie Călin Drăgan, considerat unul dintre cei mai puternici executivi din România, a preluat postul de director de operaţiuni (corporate officer, and executive director of operations & business transformation) în cadrul sistemului Coca-Cola din Japonia.

Cine este Michalis Imellos ?

Deşi se află de câteva luni bune la conducerea unui business de 1,74 mld. lei (414 mil. euro) cu peste 1.800 de angajaţi, Michalis Imellos a fost extrem de discret. El nu a acordat niciun interviu şi nici nu a făcut declaraţii presei. Mai mult, compania nu a pus la dispoziţia presei fotografii sau un scurt CV al său, în condiţiile în care nu sunt disponibile informaţii publice.

În aceste condiţii, cel mai puternic om din industria băuturilor rămâne înconjurat de mister.

Nu există informaţii nici cu privire la momentul în care Coca-Cola HBC va anunţa când expiră interimatul lui Michalis Imellos.

Managerul viitorului şef al Coca-Cola HBC România va începe într-un moment dificil, după ce afacerile au pierdut peste 130 mil. euro în intervalul 2008-2010, iar numărul de angajaţi a ajuns la circa 1.815 de la 2.560 în 2008, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Cu toate aceste, marja de profit s-a menţinut în jur de 10%.

Călin Dragan, fostul şef al Coca-Cola HBC, a venit la conducere în 2004, iar în mandatul său a prins atât perioada creşterilor exuberante, cât şi căderile aduse de criză. În 2009 Drăgan a terminat construcţia unei centrale de cogenerare a energiei termice şi electrice şi a unui depozit automatizat lângă fabrica din Ploieşti, valoarea investiţiei fiind de 45 de milioane de euro. De cealaltă parte, a închis şi trei fabrici la Oradea, Bucureşti şi Iaşi.

În prezent, Coca-Cola Hellenic deţine trei fabrici în România, la Ploieşti, Timişoara şi Vatra Dornei, grecii activând pe piaţă de aproximativ 20 de ani. Compania Coca-Cola HBC România a fost înfiinţată în anul 2000 prin unificarea tuturor îmbuteliatorilor locali ai Coca-Cola existenţi la acea dată.

Două companii în România

Îmbuteliatorul Coca-Cola HBC România este una dintre verigile sistemului Coca-Cola care mai cuprinde şi Coca-Cola România - care deţine brandurile şi concentratele de sucuri. Toate lansările de produse şi campaniile de marketing sunt coordonate de echipe mixte alcătuite din angajaţi ai celor două companii din sistem.

Călin Drăgan a fost responsabil cu activitatea Coca-Cola HBC în România şi Republica Moldova.

La conducerea subsidiarei locale a Coca-Cola Company se află de la jumătatea lui 2010 Evguenia Stoichkova, fostul brand director still beverages (băuturi necarbonatate) la Coca-Cola Company pe Europa de Sud-Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO