Companii

Lehman nu gaseste cumparator pentru 50% din actiuni

22.08.2008, 20:24 11

Lehman Brothers, una dintre cele mai afectate banci americane in urma crizei pietei de creditare, a tinut secrete doua runde de negocieri prin intermediul carora intentiona sa vanda 50% din actiuni unor companii din China si Coreea de Sud, scrie Financial Times. Negocierile au avut loc in prima saptamana din august, insa nu s-au concretizat intr-un acord.
Companiile asiatice au refuzat sa semneze acordul considerand ca pretul solicitat de Lehman este prea mare, potrivit unor surse apropiate de potentialii cumparatori. Reprezentantii Lehman au refuzat sa comenteze aceste zvonuri.
Negocierile purtate de Lehman reflecta presiunile din ce in ce mai mari la care este supusa banca americana, nevoita sa faca rost de lichiditati inainte de publicarea rezultatelor trimestriale, la jumatatea lunii septembrie.
Analistii estimeaza ca banca ar putea anunta luna viitoare reducerea valorii contabile a activelor cu inca 4 mld. dolari (2,7 mld. euro). Actiunile Lehman s-au prabusit cu 85% de la inceputul lui 2007 incoace, valoarea de piata a bancii ajungand in acest moment la 9,5 mld. dolari (6,4 mld. euro).
Dincolo de incercarile de a vinde o parte din propriile actiuni, Lehman intentioneaza sa renunte si la o parte a activelor detinute, printre care portofoliul de instrumente financiare bazate pe ipoteci in valoare de 40 mld. dolari (27,2 mld. euro) si divizia de administrare de active. Analistii spun ca in schimbul diviziei de administrare a activelor Lehman ar putea primi pana la 10 mld. dolari (6,8 mld. euro).
In prima parte a acestei luni, Lehman a purtat discutii paralele atat cu Citic Securities din China, cat si Korea Development Bank (KDB). Pretul luat in discutie in cadrul negocierilor cu KDB era cu 50% peste valoarea de piata a Lehman, iar desi initial se ajunsese la un acord preliminar, banca asiatica a renuntat la tranzactie. Purtate in paralel, negocierile cu Citic Securities nu au ajuns insa la un nivel atat de avansat ca in celalalt caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO