Companii

Lindsell a reusit sa convinga doar 0,8% din actionarii Asirom

05.07.2000, 00:00 20



Fondul de investitii cipriot Lindsell Entreprises Limited a reusit sa achizitioneze, in cadrul ofertei publice de cumparare care s-a inchiz la inceputul acstei saptamani, doar 97.000 de actiuni ale societatii de asigurari Asirom, adica mai putin de 0,8% din titlurile companiei.

De cealalta parte, concurentul lui Lindsell Entreprises pentru actiunile Asirom, Banca Turco-Romana (BTR), nu a reusit, in cadrul ofertei proprii de cumparare, sa achizitioneze nici o actiune Asirom. Operatiunea initiata pe 24 mai s-a incheiat fara nici o subscriptie, pentru ca in tot acest timp in piata au existat preturi peste cel oferit de BTR pentru o actiune a societatii de asigurare. La acea data, oficialii bancii afirmasera ca nu se intentioneaza lansarea unei noi oferte de cumparare in urmatoarea perioada.

BTR a vrut sa cumpere aproape 13 mil. actiuni Asirom la pretul de 13.500 lei/actiune, cu valoarea nominala de 1.000 de lei.

Oferta de cumparare a Lindsell, care s-a derulat pe piata Rasdaq in perioada 14 iunie - 3 iulie, viza un pachet de 12.268.612 actiuni, adica 42,0476% din capitalul Asirom.

Pretul pe care fondul de investitii l-a oferit pentru un titlu Asirom a fost de 14.870 lei/actiune, cu 1.370 lei/actiune mai mult fata de oferta concurenta a Bancii Turco-Romane.

Fondul cipriot este reprezentat in Romania de aceeasi persoana care reprezinta si cel mai important investitor de pe piata de capital romaneasca, fondul Broadhurst, Andrei Siminel.

"Oferta Lindsell Enterprises a avut un succes relativ, avand in vedere pretul a fost mult mai mare decat cel al BTR", a spus un operator al pietei de capital.

Pe de alta parte, afirma unii traderi, in spatele acestei oferte se afla practic fondul de investitii Broadhurst, care este dispus sa cumpere din piata 10% din titlurile Asirom.

Asirom are un capital social de 29,2 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 lei. Structura actionarilor semnificativi cuprinde societatea Interagro, care detine cel mai important pachet, de 33,04% din actiuni, Fondul Proprietatii de Stat (FPS), cu 26,84% din capital, Rafinaria Astra Romana cu 15,41% din titluri, Banca Agricola cu 9,96% din capital si fondul de investitii Broadhurst Investment Limited, care are o participatie de 6,92% la capitalul Asirom, restul titlurilor fiind impartite intre micii actionari (6,9%).

Asirom detine circa jumatate din piata asigurarilor din Romania, avand anul trecut o cifra de afaceri de peste 100 mil. $. Interagro a devenit principalul actionar la Asirom in urma unui plasament privat din vara anului 1998, prin care ponderea FPS s-a redus de la 70% la 27%.

Actiunile Asirom se tranzactioneaza pe piata secundara Rasdaq, ultimul curs mediu inregistrat fiind de 13.000 lei/actiune.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO