Companii

Litigiile cu salariatii au muscat bine din profitul Petrom

Litigiile cu salariatii au muscat bine din profitul Petrom

Click pentru imaginea marita

07.08.2008, 21:16 29

Cea mai mare companie locala, Petrom, a raportat pentru al doilea trimestru un profit net de 687 mil. lei (188,2 mil. euro), in crestere cu 36% fata de perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a fost de 4,5 miliarde de lei (1,2 mld. euro), in crestere cu 70%.
Castigul net este sub asteptarile analistilor, el fiind afectat de includerea unor cheltuieli exceptionale. Aceste provizioane au fost atat de mari incat nu au putut fi compensate de castigurile obtinute din evolutia pretului barilului de petrol, care in trimestrul doi a inregistrat maxime istorice. Pe Bursa de la Bucuresti actiunile Petrom au scazut cu 4,5% dupa anuntarea rezultatelor, in timp ce la Viena, titlurile OMV, actionarul majoritar, au crescut dupa ce austriecii au anuntat ca renunta la lupta pentru preluarea rivalului ungar MOL.
"Scaderea de profit intervenita in al doilea trimestru a fost cauzata pe de o parte de scaderea productiei de gaze, dar si de provizioanele constituite pentru litigii si pentru riscuri si cheltuieli si de ajustarile crescute ale ale valorii activelor corporale si necorporale ca urmare a investitiilor ridicate", a explicat Mariana Gheorghe, directorul executiv (CEO) al Petrom.
Astfel, pentru al doilea trimestru al anului compania a alocat un provizion de 446,6 milioane de lei (122 mil. euro) pentru acoperirera potentialelor riscuri rezultate din litigiile demarate de mai multi fosti si actuali salariati, avand ca baza o interpretare diferita a unor clauze din Contractul Colectiv de Munca privind primele de Craciun si Paste. Practic, daca Petrom nu ar fi realizat acest provizion, profitul net al companiei ar fi depasit un miliard de lei in al doilea trimestru al anului (274 mil. euro), fiind astfel la nivelul asteptarilor analistilor. Fata de primul trimestru al anului, castigul net a inregistrat o scadere de 30% in al doilea trimestru.
Compania a fost criticat in repetate randuri de AOAR si ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, pentru profiturile uriase pe care le realizeaza din exploatarea tuturor rezervelor de titei ale Romaniei, fiind avansata chiar ideea unei suprataxari a castigului companiei. "Sunt convinsa ca Guvernul Romaniei discuta si cu alte state aceasta problema a suprataxarii companiilor petroliere. Vom vedea care vor fi rezultatele acestor demersuri pentru ca de obicei guvernele nu discuta cu companiile", a precizat Mariana Gheorghe.
In primele sase luni, compania a raportat un profit net de 1,6 mld. lei (436 mil. euro), in crestere cu 88% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri a fost de 8,27 mld. lei (2,25 mld. euro), in crestere cu 52% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pe partea de explorare si productie, cel mai mare contribuitor la castigurile Petrom, productia totala a companiei a scazut cu 1% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul operational a crescut pe acest segment pana la un nivel de 2 mld. lei (545 mil. euro), in crestere cu 57% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in contextul in care costurile interne de productie au crescut cu 7%, pana la un nivel de 42,95 de lei pe baril. La nivelul intregului an se preconizeaza o usoara crestere a productiei in contextul in care calculele financiare au fost facute la un pret al barilului de aproximativ 100 $, sub nivelul de piata.
Petrom a reusit sa inregistreze rezultate bune pe segmentul de rafinare si marketing, unde si-a redus de 2,5 ori pierderile operationale de 465 mil. lei (139,6 mil. euro) din primul semestru al anului trecut pana la un nivel de 192 mil. lei (52,3 mil. euro) in primele sase luni ale anului. "Am inregistrat cresteri substantiale ale cererii de produse petroliere, de 26% in trimestrul doi fata de perioada similara a anului trecut, in contextul in care piata a crescut in primele sase luni cu 10%", a mai precizat ea.
Pe partea de petrochimie, Petrom estimeaza ca va finaliza negocierile pentru vanzarea Petrochemical Arges in august sau septembrie, iar tranzactia va fi incheiata pana la finele anului. Cumparatorul ar putea fi combinatul Oltchim, desi de aceasta preluare au fost interesati si azerii de la SOCAR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO