Companii

Liviu Nistoran: de la GlobalNET, la constructii de case si Internet fara fir

10.11.2003, 00:00 74

Se poarta cartierele rezidentiale. Se poarta si investitiile in sectorul imobiliar romanesc. Cel putin asa considera omul de afaceri Liviu Nistoran care s-a gandit ca banii lui se vor inmulti rapid nu numai intr-un start-up telecom, ci si intr-unul imobiliar.
Liviu Nistoran, actual director general si actionar majoritar la compania de distributie de echipamente pentru comunicatii wireless Net Com, vrea sa construiasca un parc rezidential in Corbeanca, chiar peste drum de proprietatile lui Cristian Tantareanu.
Pana in primavara vor fi gata primele trei case in care Nistoran a investit pana aproximativ 250.000 de dolari. "Vrem sa aducem pe piata case la un pret mai mic dar nu neaparat low-end. O casa cu un etaj, 130 mp utilizabili si 200 mp construiti, la cheie, va costa aproximativ 70.000 de euro. Sunt case pentru clasa medie spre superioara. Potentialii clienti trebuie sa aiba un venit pe familie de 800 -1.000 de dolari pe luna. Cu credit pe 20 de ani, inseamna cam 300 de dolari pe luna rata", afirma Liviu Nistoran.
Pana acum omul de afaceri a cumparat un teren de trei hectare in Corbeanca si se afla in negocieri pentru alte suprafete. Tot in primavara va porni si campanie de maketing pentru promovarea noului cartier rezidential. Investitia totala realizata de Nistoran se ridica la aproximativ un milion de dolari iar pentru finalizarea proiectului din Corbeanca omul de afaceri cauta sa atraga finantari din strainatate de aproximativ 1-2 milioane de dolari. "Deocamdata sunt in discutii cu o companie de venture capital", spune Nistoran care recunoaste totodata ca mai mult si-ar dori sa atraga un investitor strategic.
De ce s-a apucat Liviu Nistoran sa construiasca locuinte? "Pentru ca e la moda si usor de facut", explica el. Totul a pornit de la o observatie simpla, pe vremea cand s-a hotarat sa-si cumpere o casa. "Am identificat insa un singur brand pe piata si am fost dezamagit total cand am vazut calitatea caselor, serviciilor si pretul. Atunci mi-am zis ca as putea face chiar eu case. E si un business frumos dar si de mare potentuial. Toata lumea a stat in blocuri si in general sunt multi care vor sa-si ia o casa in zonele din afara orasului", adauga Nistoran.
 Modelul de business pe care il urmeaza are doua elemente importante: sa gasesti un constructor mic cu care se pot negocia preturi pe masura si sa lucrezi cu adaosuri reduse. "Ca urmare nici pretul final al casei nu va fi prea mare", explica Nistoran.
Al doilea start-up la care lucreaza este chiar firma Net Com. De ce start-up? Pentru ca nu este mai veche de un an pe piata de distributie de echipamente telecom si pentru ca promoveaza tehnologii de ultima generatie din industria comunicatiilor, in special WLAN (wireless local area network) altfel spus conectare la Internet prin unde radio.
Nistoran a infiintat Net Com impreuna cu alti parteneri in cursul anului trecut, dar a devenit actionar majoritar abia cu cateva luni in urma. Acum detine 70% din companie, restul actiunilor trecand in portofoliul celorlalti directori.Cifra de afaceri a Net Com pana acum: 200.000 $. Probabil ca la sfarsitul anului va depasi 300.000 $.
Dupa cum am spus, Net Com vinde echipamente WLAN, tehnologie la mare moda prin Occident. Pe baza de wireless LAN s-au creat in New York si Paris hotspot-uri sau puncte de acces la Internet fara fir, prin unde radio, in special in locuri publice, cum ar fi aeroporturile, hotelurile si statiile de metrou.
In Romania, tehnologia abia a fost adusa si au fost implementate pana acum doar cateva proiecte la hoteluri din Bucuresti si Sinaia de catre principalii operatori de telefonie mobila din tara, Connex si Orange.
"Exista piata pentru echipamente si solutii WLAN aici pentru ca Romania este o tara subcablata. Exista backbone (infrastructura de baza) dar avem deficit foarte mare de bucla locala (legatura pana la utilizator)", explica Nistoran.
De ce tocmai WLAN? Pentru ca tehnologia este ieftina. Un echipament numit acces point (punct de acces) la care se pot conecta 256 de utilizatori costa aproximativ 100 de dolari. "Ca sa tragi peste tot cablu este si foarte costisitor si foarte dificil. Cel mai simplu si mai ieftin este sa folosesti o tehnologie wireless. WLAN este un standard universal si se produce in serie mare. Ca urmare nici costurile pentru echipamentele WLAN nu sunt mari. Este exact ceea ce are nevoie Romania acum", adauga oficialul.Accesul la Internet prin aceasta tehnologie va fi o solutie mult mai buna decat telefonia mobila de generatia a treia. Deocamdata insa tehnologia se adreseaza mai mult companiilor decat utilizatorilor individuali.
Nistoran a fondat compania de distributie de echipamente de comunicatii GlobalNET, impreuna cu alti doi parteneri, in 1997, o data cu lansarea primelor servicii de telefonie mobila in Romania. Ulterior Nistoran a cumparat pachetul de actiuni de la unul dintre ceilalti doi parteneri ajungand la un moment dat sa detina 70% din firma. In 2000, compania franceza de comunicatii Avenir Telecom a cumparat GlobalNET pentru o suma care a ramas confidentiala.
Cu banii de atunci, Nistoran a pornit cele doua start-up-uri. Prin primavara si-a dat demisia din postul de director general al GlobalNET din cauza divergentelor de opinii pe care le avea cu actionarul francez in ceea ce privea strategia companiei. GlobalNET a avut in 2002 o cifra de afaceri de 14,5 milioane de dolari si un profit operational pe semestrul al doilea de 175.000 de dolari. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO