ZF 24

CITR: „Pe cifre“, numeroase firme din România sunt în insolvenţă, dar nu deschid procedura

CITR: „Pe cifre“, numeroase firme din România sunt...

Autor: Cristi Moga

02.10.2013, 00:05 170
Radu Lotrean, asociat fondator al Casei de Insolvenţă Transilvania, cel mai mare jucător din piaţa administratorilor judiciari în funcţie de cifra de afaceri din 2012, consideră că în România sunt în continuare numeroase firme care „pe cifre“ sunt în insolvenţă, adică în incapacitate de plată a datoriilor sca­dente, dar ad­ministratorii acestor societăţi amână mo­men­tul deschiderii procedurii judiciare până când ameninţarea cre­ditorilor devine apăsătoare.
 
Numărul firmelor intrate în insolvenţă a scăzut cu 6,8%, la 10.300 de societăţi, în intervalul ianuarie – august 2013 faţă de perioada similară din 2012, dar Lotrean consideră că a crescut numărul firmelor mari pentru care a fost deschisă procedura, în timp ce alte societăţi cu dificultăţi financiare încearcă să se restructureze în afara instanţei.
 
Peste 100.000 de firme au intrat în insolvenţă în cinci ani
 
„Marile insolvenţe sunt deschise, de cele mai multe ori, la cererea debitorului. Insolvenţa, starea de incapacitate de plată, există sau nu există. Pe cifre, numeroase firme din România sunt în insolvenţă, dar nu deschid procedura decât când sunt ameninţaţi de creditori. Acestor firme ar trebui să le laşi un instrument să lupte“, a declarat Radu Lotrean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO