Companii

Luminita Vlad, Leader: Intram pe piata de legume congelate pentru a ne asigura continuitate in productie

Luminita Vlad, Leader: Intram pe piata de legume congelate pentru a ne asigura continuitate in productie

Luminita Vlad, directorul general al Leader International: Seceta ne-a afectat foarte tare si ne afecteaza de trei ani din cauza sistemului de irigatii. In mod ironic, anul acesta seceta ne-a avantajat insa pentru ca si ceilalti proprietari de terenuri au fost obligati sa irige, ceea ce ne-a diminuat din costuri.

31.05.2007, 19:52 1675

Luminita Vlad, directorul general al Leader International, unul dintre principalii producatori locali de conserve din legume si fructe, spune ca firma deruleaza investitii de 8 milioane de euro pentru cresterea capacitatii de productie si achizitia unor linii noi de procesare pentru legume.
Prima parte a programului de investitii de la fabrica grupului din Caracal a fost realizata cu ajutorul unui proiect Sapard in valoare de 4 milioane de euro, care se va finaliza pana in luna septembrie.
"Cea de-a doua parte a investitiei in fabrica de la Caracal va fi tot de 4 milioane de euro si va fi alocata pentru achizitia unei linii de congelare legume cu ajutorul careia vom putea lucra chiar 12 luni pe an, fata de noua-zece luni in medie, cat lucram in prezent", a declarat Luminita Vlad.
Potrivit reprezentantului companiei, aceasta este o solutie alternativa la partea de procesare care va ajuta la diversificarea productiei.
"Schimbam tehnologia veche cu linii tehnologice complet automatizate, care asigura un control al produsului, care au o alta capacitate de productie si un alt randament", a adaugat ea. Fabrica detinuta de companie la Caracal realizeaza o productie anuala de 15.000 de tone, capacitate pe care compania doreste sa o dubleze pana anul viitor.
Leader International a fost infiintata in 1994, avand ca activitate productia de fructe si legume, iar in formula de astazi, grupul lucreaza insa din 2001. Potrivit Monitorului Oficial, actionarii companiei Leader International sunt Horia Culcescu cu 99,1%, Oana Belu, Maria Culcescu, Stere Zurzu, fiecare cu 0,08% si Elison 2000 cu 0,5%.
Leader International este actionarul majoritar al Bercer (sere in cartierul Berceni, Bucuresti), al Leocer (sere in Popesti-Leordeni), al Ostrovit (vii si livezi in Ostrov, Constanta). Compania mai detine o fabrica de conserve din legume si fructe la Caracal, achizitionata in 2002, o ferma de legume in Turnu Magurele, una in Isalnita. "Nu exista un grup ca si entitate juridica, dar din punctul de vedere al actionariatului, ele sunt inrudite", a explicat Luminita Vlad.
Potrivit directorului general al companiei Leader International, aproximativ 60-70% din productia realizata in sere merge la export, procentul variind in fiecare an in functie de conditiile meteo si de piata externa.
"Exportam in Cehia, Franta, Elvetia si Germania si in curand vom incepe exportul de rosii decojite in Polonia si Cehia", a declarat ea.
Anul trecut compania a realizat investitii de aproximativ 2,5 mil. euro in achizitionarea unei linii de procesat tomate, dar si in sisteme de irigare si depozite pentru ferma din Craiova.
"Tocmai din acest motiv, in 2007 avem foarte multe proiecte de investitii. Patru milioane de euro in fabrica de la Caracal, dintre care 2 milioane de euro finantare Sapard, un proiect Sapard de 500.000 de euro in ferma din Turnu Magurele pentru achizitii de utilaje, care este aproape finalizat si 12,4 milioane de euro investitie proprie in achizitionarea de noi sere la Pipera", a spus Luminita Vlad.
Produsele de baza din sere pe care Leader le comercializeaza sunt rosiile si castravetii, insa din cauza faptului ca productia acestor legume este ciclica compania are in continuare pauze de productie in care comercializeaza si produse din import, cum sunt citricele, acest lucru intamplandu-se in special iarna.
"Importurile de materie prima nu sunt foarte mari si nu ne asigura cifra de afaceri, dar ne asigura continuitate si prezenta in piata iarna. Noi importam materie prima pentru fabrica, dar sub 8%, adica legume si fructe pe care noi nu le producem, cum sunt ciupercile sau ananasul importat din Thailanda, din dorinta de a diversifica gama", a spus Luminita Vlad.
Reprezentantul companiei a declarat insa ca desi compania intentioneaza sa importe pe viitor si alte produse, exista posibilitatea de a renunta la o parte din produsele detinute.
Vlad a mai spus ca estimeaza in acest an o crestere a productiei de 30% la fabrica din Caracal, insa a mentionat ca in aceasta industrie, cresterea productiei este controlata de materia prima detinuta.
"Seceta ne-a afectat foarte tare si ne afecteaza de trei ani din cauza sistemului de irigatii. Atat in 2006, cat si in 2005, pentru a putea sa irigam cinci zile si jumatate am platit 3,5 miliarde de lei vechi (107.000 euro). In mod ironic, anul acesta seceta ne-a avantajat insa pentru ca si ceilalti proprietari de terenuri au fost obligati sa irige, ceea ce ne-a diminuat din costuri", a explicat ea.
Leader controleaza aproximativ 1.400 de hectare de teren prin intermediul companiilor pe care le detine. Leader International a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 12,4 mil. de euro si un profit de 212.000 de euro, fata de anul precedent cand obtinea doar 10,7 mil. euro si un profit net de 580.000 de euro.
"Am avut o crestere a cifrei de afaceri insa evident o diminuare a profitului prin investitiile pe care le sustinem", a spus directorul general.
Principalii producatori din piata conservelor din legume si fructe sunt Contec Tecuci, Leader Caracal, Conserv Buftea si Klevek Fetesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO