Companii

Mai mult leasing imobiliar pentru BCR Leasing in acest an

06.01.2005, 00:00 8

BCR Leasing a realizat anul trecut o crestere a volumului finantarilor de peste 30%, depasind 115 milioane de euro, a declarat Claudiu Stanescu, directorul general al companiei.
"Piata de leasing se afla, conform asteptarilor, intr-o efervescenta continua si intr-un trend crescator cu circa 25% fata de anul anterior. BCR Leasing a inregistrat o crestere de peste 30%", a precizat Stanescu. El estimeaza si pentru acest an o crestere a volumului finantarilor peste ritmul de crestere al pietei de leasing in general.
Cum ritmul anticipat de Stanescu pentru cresterea pietei de leasing este de peste de 20%-25%, este de asteptat ca BCR Leasing sa isi mentina ritmul de crestere inregistrat anul trecut.
Din totalul finantarilor din 2004, cea mai mare parte a fost reprezentata de finantarile pe zona de autovehicule (88%). Echipamentele si utilajele sunt in crestere si au avut anul trecut, potrivit lui Stanescu, o pondere de 12%, compania inregistrand si tentative timide pe zona leasingului imobiliar.
"Anul acesta, autovehiculele vor reprezenta 70%, echipamentele si utilajele 25%, iar leasingul imobiliar 5%", a mai spus Stanescu.
Principalul actionar al BCR Leasing este Banca Comerciala Romana, care detine 79,1% din capitalul social, urmata de Financiara SA, cu 10%, BCR Securities, Omniasig si Asiban, fiecare cu o participatie de 0,275%, precum si salariati ai grupului BCR, cu 10,043%.
La mijlocul lunii septembrie a anului trecut, Banca Europeana pentru Reconsntructie si Dezvoltare (BERD) si BCR Leasing au incheiat un acord de finantare in valoare de 10 milioane euro destinat sustinerii achizitiilor de bunuri in leasing.
Piata de leasing din Romania a ajuns anul trecut, potrivit unora dintre jucatorii din domeniu, la 1,5-1,7 miliarde de euro. Din pacate insa, asteptata crestere a poderii echipamentelor industriale si a leasingului imobiliar nu s-a produs in anul care s-a incheiat, astfel ca tot autoturismele si vehiculele comerciale au facut legea. De altfel, cea mai mare parte a cresterii de anul trecut a pietei leasingului a fost determinata de cresterea record a pietei auto.
Legislatia deficitara si accesul destul de greu la finantare reprezinta principalele obstacole pe care le invoca cea mai mare parte a jucatorilor din domeniu pentru a putea atinge in urmatorii ani nivelul estimat al pietei de leasing de 4-5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO