Companii

Marcile de lux vor fi cap de afis in acest an la SIAB

06.10.2005, 18:47 39

Prezenta companiilor producatoare de automobile de lux va fi mai extinsa ca niciodata in cadrul editiei de anul acesta a Salonului International Auto Bucuresti, care va fi deschis publicului incepand de maine.

Premiera absoluta pentru piata auto romaneasca la aceasta editie este prezenta oficiala a britanicilor de la Aston Martin.

Lista producatorilor de automobile de lux se va completa anul acesta cu Rolls Royce, Lexus, Porsche, Infinity sau cu italienii de la Lamborghini si Ferrari. Automobilele din portofoliul acestor companii, la care se adauga si cateva modele exclusiviste precum noul Audi Q7, au preturi ce se apropie sau chiar depasesc pragul de 100.000 de euro.

Potrivit reprezentantilor companiei AMC Apia Expo, organizatorul SIAB, printre modelele de lux care au fost prezentate in premiera la editia de luna trecuta a Salonului International de la Frankfurt si care vor fi prezente si la SIAB se numara Bentley Continental Flying Spur, Porsche Cayman, Lamborghini Gallardo Special Edition sau Lamborghini Murcielago Roadster.

Interesul sporit manifestat de aceste companii pentru expozitia de la Bucuresti isi are explicatia in evolutia vanzarilor de masini de lux de pe piata romaneasca de la inceputul anului pana in prezent.

In luna iulie a acestui an se vandusera deja pe piata romaneasca doua Rolls Royce Phantom, doua Maybach, marca de superlux din cadrul grupului german DaimlerChrysler, doua Ferrari, sapte Maserati, zece Bentley si Lamborghini precum si peste 35 de automobile Porsche.

Potrivit datelor publicate de APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile), doar in luna august s-au vandut pe piata romaneasca doua Lexus, un Hummer, un Maserati, 5 Jaguar si 10 Porsche.

Pe langa statisticile oficiale, exista si un numar de clienti care achizitioneaza automobilele direct de pe piata europeana sau nord-americana, astfel ca numarul total al automobilelor de lux inmatriculate pe piata romaneasca ar putea fi mult mai mare.

Limuzinele de lux si masinile sport au reprezentat cumulat mai putin de 0,3% din cele aproape 130.000 de automobile vandute in prima jumatate a acestui an pe piata auto romaneasca. Un Ferarri, spre exemplu, costa minimum 200.000 de euro, ajungand pana la 700.000 de euro, un Maybach intre 300.000 si 500.000 de euro, iar Bentley si Lamborghini intre 200.000 si 800.000 de euro.

Pe langa producatorii de automobile de lux, o serie de alte companii au ales expozitia bucuresteana pentru a-si prezenta modelele expuse in premiera la Frankfurt luna trecuta.

Astfel, Skoda va expune modelele Yeti si Oldtimer, Citroa??n va veni cu modelele C1 si C6, Alfa Romeo cu modelul 159, Volkswagen cu Golf R32 si New Beetle Cabrio Facelift, in timp ce Toyota va prezenta modelele Aygo, Prius si Hilux, iar Kia va expune noul Magentis.

Organizatorii estimeaza ca numarul de vizitatori ai SIAB va fi de aproximativ 250.000 anul acesta, fata de numai 108.000 in 2003. Si numarul de expozanti care vor participa la SIAB 2005 a crescut cu 40% fata de editia precedenta.

Suprafata expozitionala a fost extinsa cu aproximativ 25%, potrivit organizatorilor, ajungand la aproximativ 40.000 de metri patrati. Cea mai insemnata crestere a fost consemnata de standurile aferente producatorilor de automobile de teren, a caror suprafata s-a dublat anul acesta.

Daca la editia din 2001 s-au vandut, potrivit declaratiilor expozantilor, in jur de 250 de automobile, la editia din anul 2003 vanzarile au sarit de 500-600 de masini. Mai mult, SIAB 2003 a reprezentat si prima participare oficiala pentru marci auto de lux, precum Bentley, Lamborghini sau Maserati. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO