Companii

Medical Finance: Leasingul de echipamente medicale este o nisa profitabila pe timp de criza

Medical Finance: Leasingul de echipamente medicale este o nisa profitabila pe timp de criza

Dan Ion, directorul de marketing al Medical Finance

10.12.2008, 16:14 454

Prabusirea sectorului auto si a constructiilor va determina marile companii de leasing sa se orienteze spre finantarile de nisa, precum echipamentele medicale sau agricultura, care in prezent detin sub 10% din piata de leasing.

Medical Finance, o companie de integrare si finantare de echipamente medicale, cu o cifra de afaceri de 15 milioane de euro anul acesta, va avea de castigat din aceasta tendinta, spun reprezentantii companiei. Marile companii de leasing care se indreapta spre domeniul medical nu le sunt concurenti, ci parteneri, pentru ca apeleaza la Medical Finance pentru a le gasi clienti pe acest segment de piata.
"Este greu sa o iei de la zero, sa finantezi un domeniu in care expertiza si consultanta sunt obligatorii. In perioade de criza nu alegi sa diversifici, ci alegi sa faci ce stii mai bine. De aceea este greu pentru marile companii de leasing sa inceapa sa finanteze echipamente medicale. Avem surpriza ca ele sa ne bata la usa pentru a ne finanta clientii pe care noi ii gasim si ii consiliem", a spus Dan Ion, directorul de marketing al Medical Finance.
Piata de leasing de echipamente medicale a fost de 66 mil. euro anul trecut, conform datelor Asociatiei Societatilor Financiare. Printre companiile de leasing care acorda si finantare pentru echipamente medicale se numara BRD Sogelease, BCR Leasing si UniCredit Leasing Corporation.
Aceste companii nu sunt insa competitori directi ai Medical Finance, spune Lucian Paraschiv, directorul general al companiei.
"Cea mai mare parte din clientii castigati de noi se datoreaza consultantei pe care o oferim, nu neaparat finantarii", afirma Paraschiv. Spre exemplu, un medic care doreste sa isi deschida o clinica apeleaza la Medical Finance pentru ca ii pune la dispozitie un studiu de fezabilitate, un plan de afaceri si un proiect pentru clinica respectiva, explica reprezentantii Medical Finance.
"Pana in prezent, am avut in jur de 200 de clienti, dintre care jumatate au fost start-up-uri. In general, pentru finantarea proiectelor mari, cele de peste 500.000 de euro, apelam la banci sau la diviziile lor de leasing. Banca este fericita ca acorda finantare unui business despre care noi garantam ca o sa mearga, iar medicul este fericit ca are cu cine sa vorbeasca pe limba lui. Medicul cu banca in general nu se inteleg prea bine", spune Paraschiv.
Cifra de afaceri a companiei pentru 2008 este estimata la 15 milioane de euro, de trei ori mai mult fata de anul trecut. Pentru 2009 compania se asteapta la afaceri de 18-20 de milioane de euro. "Noi ne mentinem estimarile atat pentru 2008, cat si pentru 2009, cu precizarea ca finantarea pentru unele contracte din 2008, semnate si incheiate, va veni abia in ianuarie 2009. Asta nu din cauza ca bancile n-ar mai acorda acele finantari, ci pentru ca acel client a amanat data de inceput a leasingului", a spus directorul general al companiei.
Infiintata in 2006, firma a trecut pe profit din al doilea an de functionare. Astfel, anul trecut au obtinut un castig de aproximativ 60.000 de euro, anul acesta estimeaza 100.000 de euro, iar pentru anul viitor 400.000 de euro.
Dan Ion detine 50% din capitalul social, iar Lucian Paraschiv detine restul de 50%. Anterior, firma Medical Set International detinea un pachet de 35% din Medical Finance, dar participatia a fost cumparata de cele doua persoane fizice. Dan Ion a lucrat inainte pe piata distributiei de echipamente medicale, iar Lucian Paraschiv a dezvoltat afacerea Medicredit Leasing, preluata ulterior de Banca Transilvania.
Intrebati daca intentioneaza sa vanda businessul, cei doi au raspuns ca ar fi deschisi la o astfel de oferta, insa doar cu conditia dezvoltarii ulterioare a companiei.
"Daca ne-ar prelua o banca, ne-ar interesa ca aceasta sa nu impuna clientilor nostri o finantare mai scumpa decat cea pe care o aveam inainte. Practic, noi acum suntem liberi sa alegem banca de unde sa ne finantam si ne orientam spre cele mai mici costuri", a spus Paraschiv.
Reprezentantii Medical Finance nu au putut oferi o cifra la care este evaluat businessul lor. "Nu e atat de simplu sa facem o evaluare. Trebuie luate in calcul mai multe variabile. In plus, poate pentru un investitor afacerea noastra ar valora mai mult impreuna cu afacerea pe care el o detine, ca urmare a sinergiilor care se creeaza", au spus cei care detin Medical Finance.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO