Companii

Medicament local sau din import? Ce ar castiga Romania daca si-ar sprijini propria industrie de medicamente

Medicament local sau din import? Ce ar castiga Romania daca si-ar sprijini propria industrie de medicamente

Industria farmaceutica romaneasca nu produce medicamente inovatoare, acestea ramanand in portofoliul multinationalelor din cauza costurilor foarte mari de cercetare - dezvoltare

11.01.2010, 23:22 119

Dragos Damian, CEO al producatorului Terapia Ranbaxy sivicepresedinte al Asociatiei Producatorilor de Medicamente dinRomania, a avansat recent in ZF pentru prima data ideea sustineriiproductiei locale de medicamene "fara false retineri".

Damianafirma ca toate tarile din lume isi incurajeaza propria industrie,propriii producatori locali pentru a fi competitivi si caknow-how-ul romanesc si cercetarea din domeniu trebuiesprijinite.

Intrebarea fundamentala care se ridica este ce importanta arelocul de productie al unui medicament? E bine sau nu sa avem oproductie locala? Exista periolul sa ne transformam doar invanzatori de medicamente?

"Pe termen scurt, locul este de interes pentru stat din punct devedere fiscal, pentru taxele care sunt generate de activitateaeconomica respectiva. Pe termen mediu este de interes pentrulocurile de munca, veniturile si oportunitatile aferente pentrucomunitatea regionala sau nationala. Pe termen lung, locul este deinteres pentru cultura si traditia respectiva, care, combinate cu oconducere de calitate, genereaza competitivitate ca in oricesector", este de parere Petru Craciun, directorul general alcompaniei de analiza si studii de piata Cegedim Romania.

Alti oameni din industrie spun ca alegerea locului influenteazanivelul costurilor si profiturilor din industria farmaceutica.

"Locul de productie este important, ca in orice industrie, dinpunctul de vedere al nivelului costurilor de productie. Evident caatunci cand esti parte dintr-o multinationala si cumperi volumemari de materii prime, de obicei din India, ai un cost unitar mairedus, daca si produci in India, ai un cost al fortei de munca mairedus, tehnologiile sunt similare, costurile de distributie oarecumsimilare pentru ca marile companii actioneaza cam pe aceleasi pieteindiferent de pozitionarea site-ului de productie, iar cele demarketing depind de decizia fiecarei companii si de reglementarilepe pietele pe care actioneaza", spune Dragos Dinu, partener alfirmei de consultanta din domeniul farma Link Resource.

Exporturi putine

Dinu este de parere ca Romania a pierdut sansa de a avea oindustrie producatoare locala pentru ca nu a fost sprijinita inanii '90 si in acest fel a fost slabita atunci cand a fostprivatizata catre investitori strategici sau de private equity dinexterior.

Pe de alta parte, Petru Craciun de la Cegedim sustine ca daca nureusim sa mentinem o industrie locala competitiva, exista sansa safim doar o piata de desfacere pentru industriile plasate in altelocuri, dar acest risc nu este specific doar industrieifarmaceutice.

"Trebuie sa fim constienti ca producatorii locali nu vor puteaacoperi 100% din nevoile prezente si viitoare. Acest lucru nu seintampla nici in tarile cu cea mai mare traditie precum SUA,Elvetia, Franta sau Germania", afirma Craciun.

Cei mai mari producatori locali de medicamente, Terapia Ranbaxy,Zentiva, Antibiotice, Actavis, Gedeon Richter Romania, Biofarm,LaborMed, sunt aproape toti detinuti de investitori straini, statulroman pastrand controlul productiei si preturilor numai prinintermediul Antibiotice Iasi. Dintre acestia doar trei se aflaintre primii zece jucatori din industrie.

Si mai putini sunt cei care au anuntat ca sunt interesati saexporte, astfel ca productia se orienteaza preponderent catre piatainterna. Circa 80% din piata locala de medicamente este acoperitade importuri, iar restul de numai 20% din productia proprie.Exporturile nu cumuleaza mai mult de 10% din productie. "Risculeste (ca marii producatori internationali - n. red.) sa-siconcentreze la un moment dat productia din diverse motive in altelocuri din afara Romaniei si astfel site-urile locale sa fieinchise. Pe anumite portofolii de produse procesul acesta s-aintamplat deja. De urmarit cu interes cum isi vor optimizacapacitatile de productie toti acesti jucatori (...) Problema estesimpla: suntem cumparatori de medicamente. Importurile sunt 80% siproductia locala 20% in valoare", spune Dragos Dinu.

Care sunt cauzele care submineaza productialocala?

Industria farmaceutica romaneasca nu produce medicamenteinovatoare, acestea ramanand in portofoliul multinationalelor dincauza costurilor foarte mari de cercetare - dezvoltare.

In ciuda istoricului pe care il avem (romanul Nicolae Paulescu adescoperit insulina) si a renumelui scolilor locale de medicina,producatorii romani au portofolii de generice, create dupa cebrevetele marilor descoperiri au expirat.

"Nu am avut o traditie extraordinara in domeniu, chiarcomparativ cu state din regiune precum Slovenia, Ungaria sau Cehia,nu am fructificat cum a trebuit oportunitatile din deceniul trecutdin cauza politicii de preturi de atunci, care a falimentat aproapetoti producatorii in loc sa le permita dezvoltarea, si in concluzieam neglijat acest sector pana in punctul in care incepem sa culegemrezultatele acestei neglijente", spune Petru Craciun de laCegedim.

Nici farmaciile nu sunt stimulate sa vanda produse romanesti,deoarece medicamentele romanesti, prin natura lor, au preturi maimici, iar castigul unei farmacii este mai mic fata de castigul pecare l-ar avea daca ar vinde un medicament din import.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO