Companii

Medicover a ajuns la final cu o investiţie de 20 mil. euro într-un spital privat

Medicover a ajuns la final cu o investiţie de 20 mil. euro într-un spital privat

Jonas af Jochnick, fondatorul Medicover: Am venit prima dată aici în 1994, când am început Oriflame. În 1997-1998 am început Medicover şi compania de venture capital Oresa Ventures. Ulterior am avut oportunitatea de a achiziţiona un mic laborator, care astăzi a devenit lanţul Synevo.

Autor: Ioana David

13.03.2012, 00:05 646

Operatorul suedez de servicii medicale private Medicover estimează că spitalul pe care l-a inaugurat ieri în Bucureşti şi care a presupus investiţii de peste 20 mil. euro are potenţialul de a genera pe termen lung venituri de 15 mil. euro.

Cu toate acestea, prognoza companiei pentru anul 2012 este că unitatea va genera venituri de 4 mil. euro.

"Astăzi nu avem planuri pentru a construi un alt spital privat, dar ştim că vrem să rămânem aici mulţi ani", a spus Jonas af Jochnick, fondatorul Medicover.

Spitalul Medicover este primul deschis în acest an pe piaţa serviciilor medicale private, unul dintre cele mai dinamice sectoare din economie care numai în 2011 a atras investiţii de 130 mil. euro în opt unităţi medicale private. Unitatea din România este a doua din grupul Medicover care mai deţine şi un spital în Var­şovia şi se întinde pe o suprafaţă de 7.000 mp fiind situat în zona Băneasa.

Compania suedeză şi-a revizuit planurile pentru piaţa locală după ce în 2010 a cumpărat un teren în Pipera unde avea în plan să dezvolte un alt spital de mai mari dimensiuni, care presupunea fonduri de 50 mil. euro.

"Vrem să fim siguri ce înseamnă operarea unui spital (în România - n.red.). Poate peste 3-5 ani va fi nevoie de un spital mai mare, însă nu putem spune astăzi când. Avem terenul şi suntem pegătiţi pentru un nou spital, dar nu putem spune când va fi acesta", a spus miliardarul suedez. El mai deţine şi compania de cosmetice Oriflame, dar şi firma venture capital Oresa Venures, ambele prezente în România.

Vedeţi aici cum arată noul spital Medicover - galerie FOTO

"Am venit prima dată aici în 1994, când am început Oriflame. În 1997-1998 am început Medicover şi compania de venture capital Oresa Ventures. Ulterior am avut oportunitatea de a achiziţiona un mic laborator, care astăzi a devenit lanţul Synevo. Am văzut ani buni şi ani dificili, când companii internaţionale au decis să nu mai investească în România. Noi nu am avut niciun dubiu. Avem mare încredere în România", a spus Jonas af Jochnick.

Mesajul de încredere transmis de miliardarul suedez a vizat şi economia României, despre care spune că are perspective să se îmbună­tăţească.

Primii paşi

Jonas af Jochnick şi-a amintit că primle discuţii despre deschiderea unui spital privat au avut loc încă de dinainte de anul 2000, atunci când a inaugurat clădirea Oriflame.

"Prima dată când s-a menţionat despre deschiderea unui spital a fost în 1998, când tocmai deciseserăm să construim clădirea de peste drum şi cineva mi-a spus că am putea face şi un spital vizavi", a mai spus miliardarul suedez.

Pentru acest spital, compania a angajat aproximativ 100 de oameni noi, mulţi medici venind de la echipa medicală care anterior a lucrat la spitalul Euroclinic (care în prezent face parte din reţeaua Regina Maria). Acest lucu în condiţiile în care directorul executiv al spitalului şi clinicilor Medicover este Bogdan Pană, care anterior a fost directorul general adjunct al Euroclinic.

Clădirea în care acum funcţionează spitalul a fost cumpărată de companie, structura nefiind gata în momentul achiziţiei. În prezent, se întinde pe 7 niveluri, iar amenajarea sa a durat doi ani.

Deşi ieri a avut loc deschiderea oficială, spitalul a început să primească pacienţi pe data de 26 ianuarie, iar la o lună de la deschidere a avut venituri de 100.000 de euro, potrivit datelor prezentate de companie.

Grupul Medicover cuprinde în România compania cu acest nume (care operează spitalul, dar şi 11 clinici în Bucureşti şi în ţară) şi laboratoarele Synevo. Pentru acest an, grupul şi-a bugetat în România o cifră de afaceri de 200 mil. lei, în creştere cu 25% comparativ cu nivelul de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO