Companii

Merrill Lynch: In Romania ne intereseaza tradingul cu energie, gaze si investitiile in productia de energie

12.06.2008, 21:36 80

La sfarsitul anului trecut, Merrill Lynch a obtinut licenta de furnizare de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ceea ce a echivalat cu intrarea primei banci de o asemenea talie in afacerile cu energie locale.
"Noi nu vom activa pe partea de furnizare, ci vom face parte din piata angro, deci nu ne vom adresa unor clienti finali. Astfel, nu vom avea un numar mare de angajati, ci ne vom concentra mai mult pe relatiile comerciale cu alti traderi, cu producatorii de energie si pe importul si exportul de energie. Ne intereseaza de asemenea si partea de trading cu gaze naturale, emisii de dioxid de carbon, segment pe care avem o pozitie importanta pe piata", spune Nick Frydas, director of regulatory affairs in cadrul Merrill Lynch Commodities.
Discutiile cu posibilii parteneri de afaceri deja au inceput, dar deocamdata nu s-a finalizat nimic, iar Frydas nu a precizat care sunt companiile care deja au fost abordate de Merrill Lynch.
O alta directie in care se vor dezvolta afacerile bancii de investitii pe piata locala va fi finantarea marilor proiecte de investitii in domeniul productiei de energie electrica pentru ca ulterior banca sa intre in posesia unor cantitati de energie proportionale cu banii investiti. Astfel, se obtine inca un punct de sprijin pentru activitatea de trading pe care vor s-o dezvolte americanii pe piata locala.
"Ne intereseaza investitiile in proiecte noi de producere a energiei electrice si partea de retehnologizare a unitatilor existente. Nu vom fi niciodata noi cei care vom conduce o unitate de productie, nu acesta este jobul nostru, dar putem fi cei care sunt dispusi sa investeasca pentru a primi in schimbul banilor energia aferenta astfel incat sa putem sa facem trading", explica Frydas.
Reprezentantul Merrill Lynch nu a oferit insa detalii concrete despre nivelul afacerilor, cota de piata sau banii pe care banca ar fi dispusa sa-i investeasca pentru a-si atinge planurile in ceea ce priveste piata locala.
Primul lucru realizat de la obtinerea licentei de furnizare de anul trecut a fost achizitia unor capacitati la granitele Romaniei de la Transelectrica, capacitati care vor permite realizarea viitoarelor importuri sau exporturi de energie electrica. Frydas nu a precizat care este nivelul acestor capacitati, dar a declarat ca intentia companiei este de a ajunge la un nivel semnificativ care sa permita tranzactii cu multi MWh.
"Am cumparat capacitati la granita pentru importul si exportul de energie de la Transelectrica. Intram intr-un joc destul de important. Am pus la punct un sistem informatic, precum si sisteme de contabilitate, de facturare sau de management al riscului si deja am inceput sa-i abordam pe viitorii posibili parteneri de afaceri", spune Frydas.
Pretul achizitiei unui MWh de capacitate de la Transelectrica variaza in functie de diferenta dintre pretul energiei electrice practicata in tara de unde se face exportul si tara care primeste respectiva energie. De exemplu, daca se cumpara energia din Romania la un pret de 50 de euro pe MWh, iar pretul in Grecia este de 90 de euro pe MWh, un MWh de capacitate va costa 40 de euro, spune Frydas.
Merrill Lynch incearca introducerea unui nou sistem de trading pe piata locala, sistem care implica negocierea directa cu producatorii de energie. Astfel, intentia celor de la Merrill Lynch este de a le propune producatorilor un pret fix de achizitie a energie electrice pe piata pentru ziua urmatoare, platforma de echilibrare a bursei de energie OPCOM. Astfel, daca pretul zilei de pe bursa va fi mai mic decat cel propus de Merrill Lynch, banca returneaza banii producatorului de energie electrica. In cazul in care pretul zilei este mai mare decat cel agreat de cele doua parti, producatorul ii va da bani bancii astfel incat aceasta sa-si finanteze achizitia de energie. Mecanismul ii ofera producatorului stabilitatea ca orice se intampla pe piata, el va primi pretul agreat si totodata producatorul are certitudinea ca ii va fi cumparata mereu energia. Un alt mecanism pe care banca americana ar dori sa-l introduca pe piata locala este acordarea unor sume de bani importante unor producatori de energie, iar atunci cand este necesar respectivul producator sa inceapa productia exclusiv pentru Merrill Lynch.
Totodata, banca ii va plati si pretul combustibilului. Acest mecanism merge aplicat in special in cazul producatorilor termo care sunt adesea folositi pentru echilibrarea sistemului energetic, pentru ca pot intra foarte usor in functiune.
"Nu trebuie neaparat sa folosim aceste mecanisme, dar sunt solutii care pot fi oricand aplicate", spune Frydas.
Intrarea pe piata locala nu a fost decisa ca urmare a identificarii unui potential enorm, ci a fost efectul unei strategii care vizeaza infiintarea unei retele de trading paneuropene.
"Venirea noastra in Romania nu are nimic de a face cu numarul de angajati, pentru ca tot tradingul cu energie este facut de 30 de oameni din Londra.
In completarea lor vine o echipa de 200 de specialisti din cadrul Merrill Lynch Commodities care cuprinde oameni cu diverse calificari pornind de la meteorologi pana la traderi de petrol, gaz sau carbuni, contabili si specialisti in managementul riscului. Faptul ca am decis sa venim aici nu se explica printr-o dinamica deosebita a pietei locale, ci prin dorinta de a face o retea de trading paneuropeana", explica reprezentantul Merrill Lynch.
Cei 30 de specialisti in energie sunt cei care duc la capat un business care nu doarme niciodata. Tradingul cu energie, petrol sau gaze inseamna o activitate continua in care sunt implicati specialisti pornind de la meteorologi pana la negociatori.
"Suntem 30 de oameni care fac trading 24 de ore din 24. Din echipa fac parte meteorologi care interpreteaza datele pe care le cumparam, oameni care vorbesc permanent cu clientii, analisti, traderi si cei care identifica riscurile acestei activitati si gasesc solutiile potrivite. Acesta este tradingul pur financiar", spune Frydas.
Practic, activitatea de trading presupune identificarea tuturor acelor variabile care ar putea influenta intr-un fel sau altul consumul si pretul energiei electrice. Pornind de la temperaturi pana la iesirea sau intrarea in functiune a unor unitati de productie, totul este analizat zi si noapte.
"Optimizare, date financiare, management al riscului si multa informatie. Toate acestea sunt necesare pentru realizarea unor analize fundamentale. Despre asta este vorba cand faci tranding angro cu energie. De aceea este bine sa le ai pe toate centralizate, dar sa fii totusi prezent in toate locurile care te intereseaza pentru a intelege mai bine dinamica pietei si optimizarea oportunitatilor", spune reprezentantul Merrill Lynch.
Frydas aduce totusi o critica pietei de profil, considerand ideea Guvernului de a regrupa majoritatea unitatilor de productie intr-un "campion national" ca fiind una deloc pozitiva, care ar putea aduce la tranzactii lipsite de transparenta.
"O piata este caracterizata de transferul riscului de la consumator la companii, la investitorul privat. In contextul in care toate activele sunt de partea statului, in mod evident orice majorare de costuri se va transpune la consumator. Daca vorbim de companii private, acest impact al costurilor este suportat in interiorul firmei, pentru ca niciun consumator nu-ti va plati costul ineficientei cand exista concurenta si, deci, alternative", a conchis Frydas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO