Companii

Millefiori asteapta 3,1 mil. euro din bijuterii din sticla de Murano

24.02.2005, 00:00 614

Millefiori SRL, singura fabrica de bijuterii din sticla de Murano din tara, estimeaza pentru acest an obtinerea unei cifre de afaceri 3,1 milioane de euro, cu un milion mai mult decat s-a realizat anul trecut.



Fabrica, filiala a companiei din Venetia - Antica Murrinia a avut anul trecut un profit net de aproape 500.000 de euro, insa fluctuatiile monedei europene ii face pe reprezentantii fabricii aradene sa evite estimarile in ceea ce priveste profiturile pentru anul in curs.



Fabrica si-a inceput productia in 2000 si timp de trei ani a lucrat exclusiv pentru export, principala piata de desfacere fiind Italia. Anul trecut insa 5% din productie a intrat pe piata din Romania.



Fabrica din Arad, care produce pandantive, cercei, coliere si alte podoabe confectionate din renumita sticla, si-a propus ca anul acesta sa distribuie 15% din productie pe piata interna, unde cererea a crescut.



"Daca la inceput mergeau cel mai bine lucrurile ieftine, de anul trecut, de cand am patruns si pe piata interna, am observat cum clientii nostri, in special femeile, au inceput sa ignore pretul in favoarea dimensiunii estetice", a declarat pentru ZF Transilvania Iuliana Munteanu, director general al Millefiori Romania SRL. El a adaugat ca pe piata autohtona se observa o "sofisticare" a gusturilor, preferandu-se jocurile intre sticla multicolora si firele pretioase din aur si argint.



Planurile companiei pentru acest an includ si investitii de cel putin 200.000 de euro pentru achizitia de utilaje performante.



In prezent, produsele companiei sunt comercializate in aproape 120 de magazine din toata tara.



Bijuteriile produse la Arad sunt confectionate manual din sticla de Murano importata din Italia prin intermediul firmei-mama Antica Murrina.



Procesul tehnologic nu este unul simplu. Un baston din sticla colorata de cateva zeci de centimetri, cum este adus in fabrica, se incalzeste la temperaturi mari, iar materialul este presat in matrite, astfel incat sa ia forma unei flori sau a unei sticle. Produsul este apoi acoperit de un alt strat din sticla de o culoare diferita, este din nou presat intr-o alta matrita si se va obtine un nou model intr-un design concentric. Noul baston de sticla va fi taiat in bucati mai mici, care vor fi aranjate in alte matrite si, dupa incalzire, se combina si apare o piesa unica - o Murrina.



Racita si trecuta printr-un proces de finisare, va ajunge in magazine sub forma unui pandantiv sau a unui obiect decorativ.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO