Companii

Ministerul Economiei speră să obţină până la trei miliarde euro din vânzarea unor pachete de acţiuni

Ministerul Economiei speră să obţină până la trei miliarde euro din vânzarea unor pachete de acţiuni
05.06.2011, 21:47 510

Ministerul Economiei speră să obţină între două şi trei miliardede euro din vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni la patrucompanii unde statul este acţionar, bani care vor merge cătreasistenţa socială şi asigurarea finanţării pentru o serie deproiecte de dezvoltare a infrastructurii.

Prezent, duminică, la Vaslui, secretarul de stat în MinisterulEconomiei Claudiu Stafie a declarat, într-o conferinţă de presă, căstatul va vinde, până la sfârşitul lui 2012, câte 15% din pachetelede acţiuni deţinute la Romgaz, Transgaz şi Transelectrica şi 9% dinacţiunile pe care le are la Petrom.

"Sperăm ca din vânzarea acestor pachete de acţiuni să obţinemîntre două şi trei miliarde de euro. Însă, important este modul cumvindem acţiunile şi programarea acestora, astfel încât să obţinempreţul cel mai bun. Ne-am propus ca până la sfârşitul lui 2012 săfinalizăm vânzarea acţiunilor la cele patru companii, cel maiavansat din acest punct de vedere fiind procesul de la companiaPetrom unde, până la sfârşitul anului, sperăm să vindem cei 9% pecare ni i-am propus. Oricum, nu ar fi o idee bună să le scoatemtoate pachetele la vânzare în acelaşi timp pentru că statul ar aveade pierdut", a declarat Stafie.

Potrivit acestuia, banii obţinuţi din vânzarea pachetelor deacţiuni la cele patru companii vor merge către asistenţă socială şiasigurarea finanţării pentru o serie de proiecte de dezvoltare ainfrastructurii din România.

Conform unei anexe la scrisoare de intenţie cu FMI, Guvernul s-aangajat să vândă o participaţie de 20% din CFR Marfă, maxim 20% dinTarom, 10% din Petrom, 15% din Transelectrica, 15% din Transgaz,15% din Romgaz şi câte cel puţin 10% din Hidroelectrica şiNuclearelectrica. Guvernul va selecta până în luna iulieconsultanţi juridici pentru pachetele care urmează să fie vândutela aceste companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels