Eveniment

Ministerul Economiei: 70% din investitorii care vin aici sunt interesaţi de energie

Ministerul Economiei: 70% din investitorii care vin aici sunt interesaţi de energie

Ieri a avut loc a cincea conferinţă din seria Mediafax Talks About Energy

Autor: Roxana Petrescu

31.05.2011, 23:48 398

România nu are nici acum un investitor "clar definitivat" pentruinvestiţia de 4 mld. euro în reactoarele de la Cernavodă, iar celmai mare proiect de reorganizare a sistemului energetic prinînfiinţarea celor două companii de stat are şanse slabe derealizare.

Toţi miniştrii care s-au perindat pe la conducerea MinisteruluiEconomiei au spus că energia este asul din mâneca României, iar 70%dintre investitorii care vin aici întreabă de proiecte din energie,dar cu toate acestea investiţiile care pot mişca miliarde de eurorămân blocate în hârtii pe holurile puterii.

"România nu are un investitor clar definitivat pentrucontinuarea proiectului de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de laCernavodă", a declarat Karoly Borbely, secre­tar de stat înMinisterul Economiei în cadrul conferinţei Mediafax Talks AboutEnergy.

Reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cerna­vodă sunto prioritate pe masa Ministerului Economiei din 2008. Deşiproiectul a început foarte bine, reuşind să atragă cele mai marigru­puri energetice europene, patru dintre cei şase investi­toristrăini au plecat rând pe rând. Abandonarea acestei investiţiimajore de nume precum CEZ (Cehia), RWE (Ger­mania), Iberdrola(Spania) şi GDF Suez a fost clasificată chiar de către oficialiiministerului ca fiind o "pată" pen­tru instituţie.

Deşi construcţiile la cele două reactoare trebuia să înceapăanul trecut, în cel mai bun caz ar putea începe în 2013. Înperioada februarie 2011 - martie 2012 ar trebui aduşi noiinvesti­tori în compania de proiect care realizează reactoarele 3şi 4 de la Cernavodă, negocierile purtate până acum de statul românfiind fără rezultat.

Statul vrea să facă alte două companii mari

Un alt proiect major, al fostului ministru Adriean Vi­deanu,înfiinţarea celor două companii energetice me­nite să creeze localfirme puternice, integrate, după mo­delul rivalilor din regiune,are şanse slabe de realizare, deşi este un subiect despre care sevorbeşte din 2009. For­marea Electra şi Hidroenergetica, firme careurmau să fie realizate în jurul celor mai importanţi producători deenergie din România, Nuclearelectrica şi Hidroelec­tri­ca, a fostblocat în instanţă de multe procese, acţiunile fiind înaintate atâtde Fondul Proprietatea, acţionar mi­no­ritar, dar şi desindicate.

"Atâta vreme cât avem procese în instanţă, nu putem să neretragem din acest proiect. Mergem mai de­parte cu ele, dar maibine se mişcă, sunt mai bine conturate cele două companii dinsectorul termo", a mai spus Karoly Borbely. El admite că realizareaElectra şi Hidroenergetica până la finele anului are şanse mici derealizare. Ideea este de a face alte două companii ener­getice, unacare să reunească cele trei complexuri ener­getice din bazinulOlteniei (Turceni, Craiova, Rovinari) alături de SNLO, iar cealaltăformată din partea viabilă a CNH alături de termocentralele Deva şiParoşeni a fost prezentată în aprilie anul acesta. Cele douăcom­panii vin ca o alternativă a Ministerului Eco­no­­miei dupădiscuţiile cu FMI în cazul în care Electra şi Hidro­energetica nuvor fi înfiinţate până la finalul acestui an.

Management privat

Toate aceste incertitudini vin în contextul în care în cadruldiscuţiilor cu FMI s-a luat decizia instalării de management privatîn marile companii de stat, la conducerea cărora au fost numiţi demulte ori oameni fără experienţă, dar cu apartenenţa politicăpotrivită. Nici aici însă Ministerul Economiei nu a dat listacompaniilor unde vor fi aduşi manageri pri­vaţi, nu a stabilittermene concrete şi nici nu ştiu exact cum se va separa interesulstatului de cel al unui mana­gement privat dictat de criterii deperfomanţă. "Discuţiile sunt foarte serioase la nivelul guvernuluipentru management privat. Trebuie ruptă pisica în două şi separatpoliticul de interesele de stat", a adăugat Borbely.

Invocăm modelul polonez, dar atât

Listările la bursă ale marilor companii energetice sunt un altsubiect fierbinte, autorităţile locale făcând trimitere adesea lamodelul polonez. Deşi discuţiile despre listarea Romgaz,Hidroelectrica, Nuclear­elec­trica durează de ani de zile, pânăacum nici măcar nu au fost alese nici măcar brokerii şi avocaţiicare să se ocupe de acest proces. Tergiversările în toate acesteprocese care pot atrage capitaluri private semnificative vin încon­textul în care cea mai mare parte a unităţilor de pro­ducţiedin România au durata de viaţă depăşită, mo­der­nizarea sauînlocuirea lor ridicându-se până la 40 mld. euro. "70% dintreinvestitorii străini care vin în Ro­mâ­nia sunt interesaţi deenergie", a spus Karoly Borbely. Cu toate acestea însă, niciunparteneriat pentru reali­zarea unei investiţii nu s-a concretizatîn ultimii ani

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO