Companii

Ministerul Finanţelor avertizează: Reprezentanţii companiilor de consultanţă induc în eroare mediul de business afirmând că măsura trecerii CAS la salariat îşi va înceta aplicabilitatea în 2018. Ne-am asumat această decizie şi se va aplica cel puţin până în 2020

Ministerul Finanţelor avertizează: Reprezentanţii...

Autor: Alex Ciutacu

21.12.2017, 19:54 11274

Ministerul Finanţelor Publice a publicat în această seară o precizare cu privire la ipoteza apărută în mediul de afaceri, conform căreia în 2018 s-ar putea renunţa la transferul CAS, de la angajat la angahjator, prmovată chiar de unele companii de consultanţă care îşi sfătuiesc clienţii să nu majoreze salariile brute ale angajaţilor şi să aştepte să vadă ce se întâmplă în 2018.

„Dorim să menţionăm că transferul contribuţiilor este o măsură care va avea aplicabilitate cel puţin până în anul 2020, contrar afirmaţiilor făcute de reprezentanţii unor companii de consultanţă, care induc în eroare mediul de business, afirmând că măsura îşi va înceta aplicabilitatea în anul 2018”, afirmă Ministerul de Finanţe.

Foarte multe companii, sfătuite de consultanţi, au decis să nu mărească brutul angajaţilor, desi cheltuielile salariale rămân identice, şi în schimb, afirmă că vor oferi bonusuri pentru acompensa scăderea salariului net.

Companiile trebuie să treacă în noile contracte de muncă un nou brut care să includă contribuţiile pentru sănătate şi pentru pensie care au fost trecute complet în sarcina angajaţilor.

  La nivelul patronatelor precum Consiliul Investitorilor Străini sau Coaliţia Pentru Dezvoltarea României, au avut loc unele înţelegeri prin care, la sfatul unor companii de consultanţă din Big Four, mari angajatori din România stau în expectativă şi nu majoraeză brutul în noile contracte de muncă, cu toate că nu costuri suplimentare.

Scenariul promovat este că în următoarele trei luni Guvernul ar reversa această măsură şi, până la clarificarea situaţiei, adică trecerea Ordonanţei de urgenţă prin Parlament, să se lucreze cu bonusuri. Întrebarea este cum vor putea fi justificate aceste bonusuri date tuturor salariaţilor, fără legătură cu performanţa.

„Măsura privind transferul sarcinii fiscale a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de la angajator la angajat a fost asumată de Guvern prin Programul de guvernare 2017-2020, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 53/2017 pentru acordarea încrederii Guvernului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 496 din 29 iunie 2017”, adaugă Ministerul de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO