Companii

Ministerul Fondurilor UE preia „şefia” a două programe cu probleme

Ministerul Fondurilor UE preia „şefia” a două...

Autor: Adelina Mihai

26.02.2014, 19:26 419
Autorităţile de management a două programe de finanţare din fonduri structurale, POSDRU (destinat dezvoltării resurselor umane) şi POS CCE (care finanţează proiecte pentru IMM-uri), au trecut în subordinea Ministerului Fondurilor Europene, începând cu luna martie.

“Guvernul României a aprobat transferul autorităţilor de management POS DRU şi POS CCE la Ministerului Fondurilor Europene. Este simplificată astfel structura instituţională, fapt care reprezintă un pas important pentru reformarea întregului sistem de implementare. Reamintesc că în acest an trebuie să finalizăm reforma sistemului, să scăpăm de reminiscenţele trecutului – problemele moştenite din anii 2009-2011, iar beneficiarii să fie ajutaţi să-şi implementeze proiectele cât mai repede”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, într-un comunicat de presă.

POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), un program cu o valoare totală de 4,25 miliarde de euro, a fost gestionat, din 2007 până în prezent, de către o autoritate de management din subordinea Ministerului Muncii. De regulă, prin acest program s-au finanţat programe de training şi reconversie profesională pentru şomeri sau angajaţi, dar şi burse pentru doctoranzi.

Acesta este unul dintre programele care a întâmpinat cele mai mari probleme, pentru că evaluările proiectelor s-au făcut greşit, iar statul român trebuie să plătească corecţii financiare de 25% din valoarea rambursărilor plătite de UE în 2012 către beneficari. La finele lunii ianuarie a acestui an, POSDRU avea o rată de absorbţie de 27%, cu rambursări totale de aproape 950 de milioane de euro în perioada 2007- 2013.

POS CCE (Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice), care acordă finanţări pentru IMM-uri din producţie, cercetare-dezvoltare, IT sau energie, a funcţionat până în prezent sub coordonarea unei autorităţi din cadrul Ministerului Economiei. Deşi a fost un program aproape “personalizat” pentru firmele private, a avut, în mod paradoxal, cea mia scăzută rată de absorbţie, de doar 17,5% până în ianuarie 2014, cu rambursări totale de 447 milioane de euro.

Decizia a fost luată astăzi, printr-o ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea unor măsuri de eficientizare a sistemului de gestionare a instrumentelor structurale, adoptată în şedinţa de Guvern.

“Ministerul Fondurilor Europene va prelua personalul celor două autorităţi de management, dar şi toate drepturile şi obligaţiile acestora, inclusiv litigiile aferente activităţii acestora”, se mai arată în comunicat. Ordonanţa mai prevede că în perioada 2014- 2020, următorul exerciţiu financiar, Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru Programul Operaţional Competitivitate (actualul POS CCE), Programul Operaţional Capital Uman (actualul POS DRU) şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.

România a atras, în perioada 2007- 2013, circa 5 miliarde de euro din cele aproape 20 de miliarde de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că rata de absorbţie a fondurilor structurale a ajuns la 26% la începutul acestui an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO