Companii

MIS Grup scoate cu 6 mil. euro energia din rumegus

22.04.2005, 20:53 203

Conducerea MIS Grup, unul dintre cele mai mari centre de prelucrare industriala a lemnului din Transilvania, a anuntat intentia de a demara anul acesta o investitie de circa 6 milioane de euro, cu bani proveniti din credite externe, pentru realizarea unei centrale de mare capacitate ce va produce energie electrica si termica prin procesarea rumegusului umed.

"Colectam lunar 15.000 de tone de deseuri lemnoase din mai multe bazine forestiere pe care le trimiteam la fabricile de celuloza si hartie sau la cele care produc PAL. Dar pentru ca o serie de fabrici mari se inchid, trebuie sa gasim solutii alternative", a declarat pentru ZF Transilvania Emil Iugan, directorul general la MIS Grup.

Centrala, care va fi amplasata la Lunca Ilvei, va consuma o mare parte din deseurile lemnoase din judetul Bistrita-Nasaud, unde functioneaza 530 de firme cu acest domeniu de activitate.

"Un proiect de mai mica amploare a fost deja initiat prin realizarea unei instalatii de acest gen la Ilva Mica. Instalatia a fost facuta in colaborare cu firma Binder din Austria si a costat peste 100.000 de euro. Prin aceasta se va asigura alimentarea cu energie termica a unei scoli, a unei gradinite si a unui dispensar medical. Intentionam sa realizam o astfel de investitie si la Bistrita, pentru a rezolva o parte din problemele cu incalzirea termica a orasului, si suntem in negocieri cu reprezentantii firmei Binder si cu cei ai Consiliului Local Bistrita pentru realizarea retelei de distributie", a mai adaugat Iugan.

El a adaugat ca societatea intentioneaza sa-si extinda activitatea si sa intre pe piata de constructii civile si industriale ca si constructor. Planurile companiei pentru acest an includ si derularea unei investitii de aproximativ 2 milioane euro intr-o noua hala de productie, chiar si in conditiile in care cifra de afaceri va fi mai mica decat anul trecut, mai ales din cauza fluctuatiilor de pe piata valutara, a mai spus directorul general al MIS Grup.

Principalii parteneri de afaceri ai firmei bistritene se afla in Austria, Germania, Grecia, Italia, Spania si mai nou in Elvetia si in unele tari arabe.

"Incercam sa aducem lemnul la produsul finit si sa vindem mai putin sub forma de cherestea. Investim permanent in tehnologie de ultima generatie pentru a putea sa fim competitivi pe piata occidentala si pentru a fi pregatiti pentru integrarea in Uniunea Europeana", a conchis Iugan.

Pe langa prelucrarea primara a lemnului in cherestea, MIS Grup mai produce europaleti destinati pietei europene, case de vacanta si prelucreaza parchet de esenta tare.

Grupul a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de peste 12 milioane euro si un profit de aproximativ 2 milioane de euro.

MIS Grup este o afacere de familie condusa de Emil si Octavian Iugan. Compania este compusa din trei firme, Montana fiind prima infiintata (in 1990) cu domeniu de activitate exploatarea lemnului. Doi ani mai tarziu, Montana a cumparat un producator local de lemn si a fost infiintata compania Iugan. In 1993 a fost infiintata Silvania International, o data cu cumpararea unei fabrici de cherestea. Cele trei companii au fost reunite in 1999 in MIS Grup. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO