Companii

Mittal Steel Galati a ajuns in Sunday Telegraph

18.07.2006, 19:51 30

Fabrica de otel cumparata de miliardarul Lakshmi Mittal cu sprijinul lui Tony Blair se afla in centrul unei dispute legate de decesul si ranirea a sute de muncitori in cadrul unor accidente de munca, scrie Sunday Telegraph in numarul din 16 iulie.
Un numar de 25 de oameni au murit si 254 au fost raniti in urma unor accidente la locul de munca in fabrica din Galati din momentul in care aceasta a fost achizitionata catre sfarsitul anului 2001 de catre Mittal, cel mai mare magnat din sectorul otelului, conform unor inspectori de stat.
Achizitionarea fabricii de catre Mittal a starnit controverse dupa ce a fost dezvaluit faptul ca Tony Blair trimisese o scrisoare guvernului roman pentru a sprijini oferta acestuia la numai cateva saptamani dupa ce Mittal donase 125.000 de lire sterline Partidului Laburist. Anul trecut, Mittal, unul dintre cei mai bogati oameni din Marea Britanie, a donat aceluiasi partid 2 milioane de lire sterline.
In urma accidentelor produse in cadrul fabricii din Galati, managementul acesteia a fost acuzat de catre sindicate ca pune in pericol viata salariatilor prin ignorarea procedurilor privind siguranta muncii.
Luna trecuta un muncitor a murit, iar alti trei au fost raniti dupa ce au luat foc in cadrul diviziei de oxigen a fabricii. Cei trei angajati care au supravietuit sunt inca in stare critica, cu arsuri care acopera peste 70% din suprafata corpului. Compania a demis sase directori ca reactie la ultimul incident care a fost pus pe seama "nerespectarii procedurilor de siguranta". Un purtator de cuvant a declarat ca "problema sigurantei este de o extrema importanta pentru noi, iar managementul trebuie sa se asigure ca procedurile de siguranta sunt respectate in permanenta".
Totusi, oficialii Mittal sustin ca au intarit masurile de siguranta din momentul in care au preluat de la stat intreprinderea aflata in impas. Un purtator de cuvant al companiei a explicat ca "s-a facut o prioritate din reducerea cazurilor de ranire a muncitorilor si am inregistrat un succes considerabil".
Gheorghe Tiber, avocat in cadrul Uniunii pentru Solidaritatea Muncitorilor din sectorul otelului, care a muncit timp de 23 de ani in aceasta fabrica, ameninta ca va initia o actiune in justitie impotriva companiei pentru ultimul accident, pe care el il pune pe seama unui management ineficient si a lipsei de eforturi in sensul intaririi masurilor de siguranta.
"Muncitorii semneaza un formular in care declara ca au fost instruiti dupa ce au citit regulamentul general. Cei de la Mittal nu au facut nimic pentru a spori siguranta", a declarat Tiber, in varsta de 46 de ani.
Ilinca Diaconu, 43 de ani, care se ocupa de sistemul de incalzire al fabricii, primeste un salariu echivalent cu 160 de euro pe luna. "Cand se produce un accident, toti muncitorii din unitate isi pierd primele", a declarat ea. "In acest fel, managementul economiseste pana la 131.000 de euro pe luna", a explicat Ilinca Diaconu. "Sunt printre putinii dispusi sa vorbeasca. Oamenilor le este teama ca si-ar putea pierde locurile de munca. Fabrica este inima acestui oras", a incheiat ea. Unul din purtatorii de cuvant ai companiei a precizat ca accidentele sunt "nefericite", dar ca declaratiile conform carora compania nu a respectat standardele de sanatate si siguranta si nu si-a instruit muncitorii sunt "absolut false".
"Fiecare salariat beneficiaza de un training complet atat privind siguranta, cat si echipamentele adecvate diferitelor situatii. Nu a existat nici o reducere de cheltuieli in aceasta privinta. In ceea ce priveste recentul accident din Galati, au fost respectate toate procedurile de siguranta. Sistemul de prime este o modalitate de a-i stimula pe salariati sa respecte aceste proceduri", a adaugat el. "Fiecare unitate a Mittal Steel are o politica prin care se acorda compensatii. In cazul oricarui accident deosebit, compensatiile sunt acordate familiilor persoanelor implicate", a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO